'Wel jammer, want Jinek is groot journalistiek talent'

Waarom kan Eva Jinek actualiteitenrubriek Nieuwsuur niet presenteren nu ze een relatie heeft met Bram Moszkowicz?..

Tjerk Gualthérie van Weezel

Wat maakt Bram Moszkowicz zo’n bijzondere minnaar?

‘Ik heb geen flauw idee. Het is een charmante, intelligente en welbespraakte strafpleiter, meer kan ik niet over zijn kwaliteiten zeggen.’

Toch is hij wel zo bijzonder dat Eva Jinek Nieuwsuur, de nieuwe actualiteitenrubriek van NOS en NPS, niet meer kan presenteren nu ze een relatie met hem heeft.

‘Het gaat natuurlijk om de zaken waarbij hij als advocaat betrokken is. Daarmee haalt hij vaak de media, ook NOVA, dat door Nieuwsuur vervangen zal worden.

‘Zo hebben we – tegen zijn zin – uitgezonden hoe hij met zijn cliënt Bouterse in Suriname op de dansvloer stond. Recent is hij veelvuldig bij ons geweest omdat hij Willem Holleeder bijstond. In die zaak kwam hij onder vuur te liggen onder meer omdat Endstra op de kamer van Moszkowicz een pistool tegen z’n hoofd heeft gekregen. Op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is hij in verband met die zaak ook naar het buitenland afgevoerd omdat hij bedreigd zou worden.

‘Er zit nog een andere kant aan: Wat nu als er ineens een cliënt die voortvluchtig is op de stoep staat? Of er ligt een vertrouwelijk dossier op de keukentafel met zeer nieuwswaardig materiaal. Niet ondenkbaar allemaal. Ook dan zit Jinek in een lastig pakket.’

Er zijn genoeg journalisten die door het beroep van hun partner wel eens iets horen dat niet voor de buitenwereld bestemd is. In uw redenering zouden al die relaties onoorbaar zijn.

‘Nee, het gaat nu om deze advocaat. We weten dat Moszkowicz komend jaar regelmatig in onze uitzendingen te zien zal zijn. Zo is hij de raadsman van Geert Wilders in een zaak waarbij de gemoederen hoog oplopen. Je kunt als presentator van Nieuwsuur geen relatie met zo’n advocaat hebben. Zodra we over hem of zijn cliënten berichten, zou je onafhankelijkheid in het geding komen.’

Als Jinek zegt dat ze die zaken kan scheiden, is dat toch leidend?

‘Stel je voor dat straks om acht uur bekend wordt dat Moszkowicz weer is afgevoerd naar het buitenland. Dan zit Jinek in een onmogelijk pakket. Ten eerste wil ze dan gewoon bij haar geliefde zijn en ten tweede is het voor haar ondoenlijk mensen, laat staan Moszkowicz zelf, op neutrale manier over de zaak te interviewen. Iedereen zal ons er in zo’n geval van betichten dat privé en werk totaal door elkaar heenlopen.’

Dat is een praktisch probleem: zij kan in dat bijzondere geval die avond niet presenteren. Maar met zulke problemen heb je als redactie wel vaker te maken. Een presentator kan ook ziek worden.

‘Zo simpel is dat niet, we hebben niet zomaar een alternatieve presentator achter de hand, als we een paar uur voor de uitzending zulk nieuws krijgen.

‘Maar het zijn niet in de eerste plaats praktische problemen waar ik zorgen over heb. We doen uitgebreid onderzoek naar strafzaken waarin Moszkowich verdachten bijstaat en bij ons zijn de anchors nauw bij zulk onderzoek betrokken. Jinek zou dan overdag werken aan een onderzoeksitem naar een zaak waarbij Moszkowicz betrokken is en diezelfde avond met hem naar een feest gaan. Je brengt haar in een onmogelijke positie. Daar voelt niemand zich lekker bij.’

Dat is slechts suggestie: ‘Zij zal dat wel niet met kunnen scheiden.’ Alleen die suggestie is niet genoeg.

‘Toch wel. Toen Jinek ons vertelde van haar relatie, zag ze zelf ook dat het een probleem kon zijn. Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS Journaal, en ik hebben haar direct laten weten dat het voor haar werk een zeer gecompliceerde en ongewenste situatie was. We hebben bedenktijd genomen, en ik heb mijn licht opgestoken bij nieuwsmedia in grotemensenlanden: New York Times, BBC en LATimes.

‘Zij hebben een heel duidelijke regel: zowel in werkelijkheid als schijnbaar moet een journalist onafhankelijk zijn. Komt dat in het gedrang, dan zoekt het bedrijf een andere functie. In dit geval als presentator van het Journaal, want daar is de afstand tot de onderwerpen die worden uitgezonden veel groter.’

Met dat ‘schijnbaar’ begeeft u zich op glibberig terrein, een moraal die amper is vol te houden. Als een relatie fout is, waarom vriendschappen dan niet? Tussen politici en journalisten bijvoorbeeld. Zo redenerend is er vast op meer leden van uw redactie wel wat aan te merken.

‘Ik begrijp het gemuts over die ‘te sterke moraal’ niet goed. In al die kletsprogramma’s die zich op deze zaak gestort hebben, zie je dat argument terugkomen. Het is toch vanzelfsprekend dat ik, als hoofdredacteur, sta voor journalistieke zuiverheid? En ik weet zeker dat die hier in het geding zou komen.

‘Je kunt lang bomen opzetten over wat wel en wat niet kan, maar je moet het van geval tot geval bekijken. Hier voel je aan alle kanten: daar komen problemen van. Er zijn genoeg situaties denkbaar waarbij dat ook het geval zou zijn. Als onze politiek analist Ferry Mingelen een relatie met Femke Halsema zou aangaan bijvoorbeeld. Ik heb deze beslissing heel zorgvuldig genomen. Ik heb het aan anderen voorgelegd: ben ik te streng? Maar ik ben steeds verder in mijn standpunt gesterkt, dit is te gecompliceerd en de onafhankelijkheid van Nieuwsuur mag niet in het geding komen.

‘Het is wel jammer, want ik zie Jinek als een groot journalistiek talent. Ik heb haar zelf als presentator gevraagd.’

Ik geloof eerlijk gezegd dat u mij overtuigd hebt.

‘Daar ben ik blij om.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden