Wel heel snel weer thuis

Voor een tocht door het onmetelijke gaat Planetenreis niet ver.

PETER VAN AMMELROOY

Govert schilling e.a.: Planetenreis

NOVA/Moon; voor de iPad; 50 MB; € 0,89.

Hoe leg je Saturnus uit aan een kind van 6 jaar? Jupiter aan een kind van 7? Pluto - 'nee, geen planeet, maar een dwergplaneet' - aan een kind van 8? De zon aan een 9-jarige? De Kuipergordel aan een tiener?

Dat kan het best spelenderwijs, bedachten ze bij de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Op basis van onderwijsmateriaal (de digibordles Zon & Planeten) en de kinderboeken van Govert Schilling (medewerker van de Volkskrant) is een educatieve game ontwikkeld voor de iPad.

Voor de ontdekkingsreis door het zonnestelsel klimmen kinderen aan boord van een raket om de maan, alle acht gas- en steenplaneten én Pluto te bezoeken. Voor de lading op elk van die hemellichamen moeten de jonge spelers een hulpmiddel opsnorren, zoals een stofzuiger om maanstof uit de raketmotor te halen, een gasmaker om de giftige lucht op Venus te overleven of een anker om aan de grond te blijven op Mars. Af en toe moet de ruimtereiziger op zijn schreden terugkeren om een object op een andere planeet op te pikken. Vormgeving en bediening zijn speels en toegankelijk.

Van elke planeet, de zon, maan en Pluto is een korte, heldere beschrijving op te vragen. Er is moeite gedaan om bijvoorbeeld de omvang van de zon (skippybal) af te zetten tegen die van de aarde (knikker), Jupiter (appel) en Mars (kraal).

Voor meer details verwijst de app naar het gratis lesmateriaal en naar Schillings boeken. Dat maakt het informatieve karakter wel érg mager. Er had wel wat meer uitleg in de app gemogen, aangevuld met beelden waarop kinderen kunnen zien hoe Saturnus er werkelijk uitziet - desnoods met verwijzingen naar gratis materiaal online.

Hoe leg je aan een kind van 6 jaar uit dat het boek beter is?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden