Wel een wedstrijd, maar geen verslag

THOM MEENS

Het Nederlands elftal schoof afgelopen vrijdag met speels gemak het nationale voetbalteam van Hongarije aan de kant. Nederlandse tijd twintig over tien in de avond stond een 0-4 stand op het bord in Boedapest.

Een deel van de lezers zocht de dag na de overwinning vergeefs in de krant naar de uitslag van de wedstrijd en een wedstrijdverslag.

Van de ongeveer 380 duizend kranten die in de nacht van vrijdag op zaterdag werden gedrukt, kregen er iets meer dan 290 duizend een verslag op de pagina's. Voor 87 duizend kranten kwam het laatste fluitsignaal van de arbiter te laat. Dat leidde tot veel boze reacties van lezers, van wie ik er hier enkele citeer.

Een lezer uit Groningen: 'Kunt u mij, en misschien andere lezers, uitleggen waarom er op zaterdag in een nieuwskrant, de Volkskrant, geen verslagen staan van de wedstrijden uit de eredivisie van de vrijdagavond, zelfs vaak niet eens de uitslagen?'

Hij vervolgt: 'Afgelopen maandag kregen we het verslag van Hongarije - Nederland, gespeeld op vrijdagavond, op zaterdag geen letter!! Werkt de sportredactie niet op vrijdag?'

Dan een lezer uit Rotterdam: 'De Volkskrant neemt haar lezers van buiten Amsterdam vaak wat minder serieus. Zo wordt de krant hoofdzakelijk geschreven vanuit een Amsterdamse belevingswereld. Toch kan je het negeren van je niet-Amsterdamse lezers ook te ver doorvoeren.' Ook hij ergerde zich aan het ontbreken van de uitslag en het wedstrijdverslag. 'Afgelopen vrijdag was de voetbalwedstrijd Hongarije-Nederland al om 22.15 uur afgelopen. Te laat! Waar in de Amsterdamse editie pagina 5 van het sportkatern geheel was ingeruimd voor een wedstrijdverslag, moesten we het in Rotterdam doen met een paginagrote advertentie over Earth Hour. De Volkskrant zag zelfs geen kans om de wedstrijduitslag in haar redactionele kolommen mee te nemen! Een grotere afgang is volgens mij nauwelijks denkbaar. Een dagblad dat haar niet-Amsterdamse lezers met zoveel minachting behandelt, kan zich maar beter volledig op de hoofdstad terugtrekken.'

Soortgelijke kritiek kwam ook uit Drenthe. 'Afgelopen vrijdag speelde het Nederlands elftal in en tegen Hongarije een voetbalwedstrijd die ze met 0-4 wonnen. Ik kon de wedstrijd niet live op tv bekijken, maar verheugde me om het verslag in de Volkskrant van zaterdag te lezen. Helaas: geen woord, letter, foto of iets dergelijks terug te vinden. Niet in het sportkatern, nergens niet. Een gemiste kans, een blunder.'

Dit zijn erg vervelende brieven, voor de lezers en voor de redactie. Natuurlijk werkt de sportredactie wel op vrijdagavond en hard ook. Die baalt zeker zo hard als de lezers wanneer het niet lukt om het verslag in alle kranten te krijgen. Maar op vrijdag gaat de krant vanwege de omvang al om 22.00 uur naar de drukker en niet zoals op andere dagen om 23.00 uur.

Late voetbalwedstrijden en uitslagen kunnen dan niet meer in alle kranten worden opgenomen. Omdat gebieden als het noorden, Zeeland en Limburg het verst van de drukkerij liggen, gaan de kranten voor deze regio's het eerst op transport. Rotterdam en de losse verkoop vallen om logistieke redenen in dezelfde groep.

Niemand is daar blij mee, maar het kan niet anders. 'Ik vind het vreselijk want we willen natuurlijk iedereen een complete krant geven, maar het gaat niet', zegt de chef van de nachtploeg. Hij had gedacht dat het hooguit om 20 duizend kranten zou gaan, want nachtploeg en sportredactie hebben hard gewerkt om de voetbalwedstrijd in de krant te krijgen. Zo is tijdens het drukproces een krantenpagina ververst. 'Kennelijk heeft het lang geduurd om die pagina te wisselen', zegt de nachtchef. Hij voegt toe dat de redactie voorheen altijd officieel toestemming kreeg van de eigenaar, de Persgroep, om later te sluiten bij belangrijke wedstrijden, maar dat dit nu niet is gebeurd. Ook wilde de drukkerij niet dat de sportpagina pas na afloop van de wedstrijd werd gestuurd, daarvoor duurde de wedstrijd te lang.

Ik weet dat het lastig is om uit te leggen, maar met randstedelijke of Amsterdamse arrogantie of desinteresse voor de rest van het land heeft het dus niets te maken. Wie het dichtst bij de drukkerij woont, krijgt doorgaans het laatste nieuws op de mat.

Overigens had de redactie er ook voor kunnen kiezen om in de eerste reeks kranten een tussenstand op te nemen, met de melding dat de wedstrijd nog bezig was toen de krant werd gedrukt. De nachtchef: 'We hebben het er over gehad, maar we hebben een andere keuze gemaakt.'

Zelf denk ik dat het voortaan beter is dat toch wel te doen, hoe onbevredigend ook. Plaats een wedstrijdfoto en zet erbij dat de uitslag nog niet bekend was op het moment dat de krant werd gedrukt. Dan weet de lezer waarom er geen afgerond wedstrijdverslag in de zaterdagkrant staat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden