WEL DEUK, GEEN BREUK

Het bestaan van geheime CIA-gevangenissen heeft ‘een deuk in de vertrouwensrelatie’ tussen de VS en Nederland veroorzaakt. Minister Bot van Buitenlandse Zaken voelt zich ‘bekocht’, omdat hij van de Amerikanen had begrepen dat zij er geen illegale detentiecentra op na hielden....

Van onze verslaggever Theo Koelé

De minister zei woensdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer ‘immens teleurgesteld’ te zijn. Herhaaldelijk had hij de afgelopen maanden navraag gedaan naar berichten over CIA-gevangenissen, maar zijn Amerikaanse collega Rice hulde zich in stilzwijgen. President Bush gaf vorige week alsnog het bestaan van zulke centra toe.

Anders dan sommige Kamerleden wilde de minister het woord vertrouwensbreuk niet in de mond nemen. Nederland is, betoogde hij, in de strijd tegen het terrorisme aangewezen op bondgenoten, waarvan de VS de belangrijkste is en blijft.

De CDA-bewindsman behoudt het vertrouwen in zijn collega Rice, zo bleek uit zijn verslag van een telefoongesprek met haar, eerder deze week. ‘De VS houden zich aan de afspraken. Er worden geen geheime operaties in Nederland uitgevoerd zonder toestemming van de Nederlandse regering. Evenmin vinden er CIA-vluchten (met terreurverdachten aan boord, red.) plaats in het Nederlandse luchtruim zonder onze toestemming’. Bot sprak in dit verband van Amerikaanse ‘garanties’. Het is volgens hem niet voorgekomen dat de VS toestemming hebben gevraagd voor enigerlei geheime actie.

Bot en de Kamer hadden geen goed woord over voor het handhaven van van geheime gevangenissen. De VS willen over deze oorden buiten hun eigen grondgebied beschikken om terreurverdachten vast te zetten en te verhoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden