Wel bier, geen stufi

Gemma Venhuizen (17) is begonnen aan de studie Aardwetenschappen. 'Tot eind oktober ben ik nog geen student.'..

Gemma Venhuizen

Het regent als ik mijn fiets uit de schuur haal. Dikke druppels doorweken mijn zomerjas, maar ik heb geen tijd om regenkleding te pakken. Op de stationsklok is het vijf over acht.

Ik woon tegenover het station. Daarvandaan vertrekt vier keer per uur een trein richting stad. Toch neem ik geen trein. Ik ga met de bus, al moet ik daarvoor eerst tien minuten fietsen. Niet uit sportieve overwegingen, maar uit financiële. Een busabonnement is per maand 35 euro goedkoper dan een treinabonnement. En een OV-jaarkaart heb ik nog niet.

Luid geeuwend fiets ik door een plas. Meteen schrik ik wakker. Niets voelt vervelender dan doorweekte sokken.

Eind oktober word ik 18. En volgens de InformatieBeheerGroep ben ik tot die tijd nog geen student. 'Je hebt geen recht op studiefinanciering omdat je geen hoger onderwijs volgt in de periode dat je nog geen 18 jaar bent.' Ik volg acht uur college per dag, over een paar weken maak ik mijn eerste tentamen en ik drink bier. Maar 'stufi' krijg ik nog niet, laat staan een OV.

Ik ga wat sneller fietsen. Was ik maar eerder opgestaan. Kleren uitzoeken was een ramp. Mijn hele kast haalde ik overhoop, wat moest ik aan? Het liefst kroop ik weg in een warme trui, maar daarmee maak ik natuurlijk geen coole indruk. Toen ik eindelijk beneden kwam, stootte ik mijn thee om, kon ik mijn agenda niet vinden en was de tandpasta op. En nu staat het stoplicht op rood.

Niet alleen herfstkinderen zoals ik zijn de dupe van de OV-regeling. Ook eerstejaars die al in juli of augustus 18 zijn geworden moeten nog een maand betalen voor hun treinkaartje. Mijn vriendin Jet (jarig in augustus) maakt zich grote zorgen. 'Wat moet ik nu met mijn was doen? Ik heb echt geen geld om elk weekend naar huis te gaan!'

Decanen roepen om het hardst dat je meteen moet beginnen met studeren. Geen jaar achter de kassa of een reis naar Nieuw-Zeeland, maar zo snel mogelijk weer met je neus in de boeken. Jonge leerlingen die deze raad opvolgen, worden voor hun ambitie gestraft. Het wordt hoog tijd dat elke eerstejaarsstudent tegelijk met de collegekaart zijn OV-kaart kan ophalen.

Ik zet mijn fiets op slot en sprint naar de bus. Nog net voor de deuren sluiten stap ik in.

Shit. Abonnement vergeten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden