nieuwsweinstein

Weinstein schikt voor 25 miljoen met slachtoffers seksueel misbruik

Voormalig filmmagnaat Harvey Weinstein, beschuldigd van seksueel misbruik op grote schaal, heeft een voorlopige financiële schikking getroffen met tientallen van zijn slachtoffers.

Harvey Weinstein heeft de hulp van een looprek nodig bij het verlaten van de rechtbank in Manhattan. Beeld AFP
Harvey Weinstein heeft de hulp van een looprek nodig bij het verlaten van de rechtbank in Manhattan.Beeld AFP

Dat meldt de The New York Times woensdag. Volgens de krant gaat het om een bedrag van in totaal 25 miljoen dollar (ruim 22 miljoen euro), ten gunste van ruim dertig actrices en medewerksters die Weinstein (67) hadden aangeklaagd wegens verkrachting en andere seksuele vergrijpen.

Weinstein heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Seksueel contact was er volgens hem alleen met wederzijds goedvinden. Eerder op de dag verklaarde de advocaat van Weinstein nog dat hij zich geen zorgen maakt over de rechtszaak, die op 6 januari gepland staat. Daarin zou Weinstein zich moeten verantwoorden voor één verkrachting en wangedrag jegens een andere vrouw.

De miljoenen voor de slachtoffers worden opgebracht door de verzekeraars van Weinsteins failliet verklaarde filmbedrijf. De schikking is nog niet definitief; ten minste twee rechters moeten er hun goedkeuring aan hechten. De vrouwen die bij de schikking betrokken zijn, maken er in The New York Times geen geheim van dat ze teleurgesteld zijn over het resultaat. Geen van de slachtoffers zou meer dan een half miljoen dollar ontvangen. Bovendien ‘gaat onze dag in de rechtbank met Harvey niet door’, zei Caitlin Dulany (56), aan wie Weinstein zich eind vorige eeuw vergreep.

De advocaat van een van de andere betrokkenen zei: ‘Een betere deal was niet mogelijk, gegeven de omstandigheden (het faillissement van de Weinstein Company, red.)’.

Onder de vrouwen die zich over het wangedrag van Weinstein beklaagd hadden, behoren bekende actrices als Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie. Het is onduidelijk of de schikking, mits goedgekeurd, ook hen ten goede komt.

MeToo op de boekenplank: Is er hoop na Harvey?

Dit jaar was het jaar van MeToo op de boekenplank. Er kwamen drie essentiële boeken uit over het onderwerp.

Van ontslag tot de hoogste journalistieke prijs: journalist Ronan Farrow zette alles op alles om Weinstein ten val te brengen. In oktober verscheen zijn boek Catch and Kill. De Volkskrant sprak hem erover in New York.

Comedian Kelly Bachman zag ineens Harvey Weinstein in de zaal zitten: ‘Ik wist niet dat we onze pepperspray moesten meenemen.’ Ze kreeg applaus, maar ook boe-geroep en een ‘houd je bek’, zag Floortje Smit. Onderzoekt Weinstein soms of de wereld al weer klaar is voor zijn aanwezigheid?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden