Cijfers bij het nieuws

Weinig toename meer in vakantielanden, daling opnamecijfers en vaccinatiegraad onder jongeren stijgt

De belangrijkste coronacijfers van woensdag: op de meeste populaire vakantiebestemmingen lijkt de zomerpiek bereikt of achter de rug, en ook de Nederlandse opnamecijfers vertonen nu een dalende lijn. Wat nog wel stijgt is de vaccinatiegraad, vooral bij jongeren.

Semina Ajrovic en Sjors Hofstede
In Lissabon is de avondklok, net als in de rest van Portugal. Beeld AFP
In Lissabon is de avondklok, net als in de rest van Portugal.Beeld AFP

Daling besmettingscijfers Spanje en Portugal, andere vakantielanden stabiel

Op de meeste populaire vakantiebestemmingen lijkt de zomerpiek van de besmettingscijfers bereikt of achter de rug. Het virus laaide het eerst en het hevigst op in Spanje en Portugal, inmiddels is in beide landen een dalende trend ingezet. In Portugal heeft dit tot gevolg dat de avondklok weer is afgeschaft. In Spanje blijft deze op een aantal plekken van kracht, onder meer in de kustregio’s bij Valencia en Catalonië.

Afgelopen week is in Frankrijk het aantal besmettingen gestegen, maar lang niet zo sterk als half juli. Desondanks is in een aantal departementen, vooral in het zuiden, het dragen van mondkapjes buiten weer verplicht. In België, Duitsland en Italië was sprake van een kleinere toename, het aantal nieuwe besmettingen stabiliseert zich in deze landen op een lager niveau dan in Nederland.

Weer minder coronapatiënten naar ziekenhuis

Het aantal ziekenhuisopnamen vanwege covid-19 daalt. Zondag was het keerpunt en de cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) van woensdag laten nu een dalende trend op weekbasis zien. Afgelopen week zijn dagelijks 89 coronapatiënten opgenomen in een Nederlands ziekenhuis, 5 minder dan vorige week. Op de ic werden iedere dag 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen, evenveel als een week geleden. Voor het eerst in drie weken nam de ziekenhuisbezetting weer af, met 57 patiënten naar 662. Op de ic’s liggen 192 covidpatiënten.

Opkomst bij jongeren stijgt, bij ouderen neemt vaccinatiegraad nog maar licht toe

Bijna 85 procent van de Nederlandse 18-plussers heeft tenminste één dosis gekregen en zeker tweederde is volledig ingeënt. Een groot deel van de ouderen die een vaccin wil is inmiddels voorzien van twee prikken, waardoor nu vooral 40-minners worden geprikt. De meeste twintigers krijgen deze week hun tweede prik, van hen is nu een kwart tweemaal volledig gevaccineerd.

Eerste prikken worden nog vooral bij 12- tot en met 17-jarigen gezet. Van hen heeft nu 40 procent één dosis gehad, 2 procent kreeg er twee. De opkomst voor de eerste prik is het hoogst op de Waddeneilanden en in het zuiden en oosten van het land. De GGD’s sluiten de komende tijd tientallen vaccinatielocaties door het afnemende priktempo. Er worden mobiele vaccinatie-units ingezet op plaatsen waar de vaccinatiegraad gemiddeld lager ligt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden