Weinig subtiele satire op uitvaartbranche

Het ene moment staat de bodybuilder nog aan z'n trainingstoestel te hijsen, het volgende moment hangt zijn opgepompte lichaam futloos in de handgrepen....

MARIJN VAN DER JAGT

Begraven. Nederland 3, 20.23 uur.

Geen spoor van paniek in Begraven. Tegen de dood wordt hier niet gevochten, zelfs niet door een beresterke bodybuilder. Sterven is de ogen dichtdoen en wegzakken. Zo weinig dramatisch is de dood voor een begrafenisondernemer. En vanuit dat perspectief hebben Tom de Ket en Mark Timmer de serie geschreven.

De centrale figuren in Begraven zijn de broers Hein en Peter Berkhoff van het familiebedrijf Berkhoff & Berkhoff. De problemen waar zij tegenaan lopen, weerspiegelen de actuele ontwikkelingen in het begrafenisgebeuren.

Klanten laten zich niet langer vanzelfsprekend het protocol voorschrijven door de man in het zwart, maar willen een begrafenis die bij de dode past.

'In dit tenue moet Frits worden opgebaard', deelt een vriend van de gestorven bodybuilder mee, en toont de begrafenisondernemers een glanzend roze tanga-slip. En de vriendin van de dode is diep teleurgesteld als blijkt dat Frits in opgebaarde vorm een deel van z'n spiervolume is kwijtgeraakt. Of daar niet nog wat aan te doen is?

De gebroeders Berkhoff reageren tegengesteld op deze recentelijk verworven mondigheid van de klant. Hein wil vasthouden aan koffie en cake. Hij is de man van het vals bescheiden medeleven en de man met de beste teksten op begrafenisgebied: 'Ik zeg altijd zo: als er twee ogen sluiten, komt er heel wat bij kijken.'

Zijn broer is de vooruitstrevende. Hij heeft de minste scrupules ten aanzien van de dode en zet rustig z'n halfje melk voor de lunch in de koelcel tussen de benen van een lijk.

Erg subtiel is de serie niet. Sommige scènes gaan te snel, zoals het ophalen van de dode bodybuilder. Een gymzaal vol spierbonken, die als verlamd aan de kant staan, terwijl de twee begrafenisbroers dat enorme lijf op een brancard proberen te krijgen. Die komische situatie had de regisseur veel meer kunnen uitbuiten. Als tijdsdocument is Begraven geslaagd. Maar voor een comedy is de serie een beetje vlak.

Marijn van der Jagt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden