Weinig respons rijke landen op VN-actie

De Verenigde Naties hebben slechts een derde van het bedrag dat zij van donorlanden willen loskrijgen voor de opruiming van 100 duizend mijnen in 17 landen toegezegd gekregen: 20,5 miljoen dollar in plaats van 75 miljoen....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

GENEVE

Peter Hansen, VN-ondersecretaris voor humanitaire zaken, zei te verwachten dat de 75 miljoen in de loop van dit jaar nog wel zal worden loskomen. Hij verwacht zelfs 85 miljoen binnen te halen. Hij gaf toe dat ook dit slechts een 'druppel in de Oceaan' zal zijn, omdat er naar schatting 110 duizend landmijnen in de wereld verborgen liggen.

Vertegenwoordigers van particuliere hulporganisaties (ngo's) waren teleurgsteld. 'Het is veel, veel minder dan zij wilden. Het is echt een schijntje', zei een van hen. De ngo's zorgen voor hulp aan de twintigduizend burgers die elk jaar ledematen verliezen omdat ze op landmijnen stappen. Jaarlijks maken de mijnen tienduizend doden.

In september vindt in Wenen een internationale conferentie plaats over de beperking van de fabricage en handel in landmijnen. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Erik Derycke, voorzitter van de bijeenkomst in Genève waaraan 97 landen deelnamen, zei gisteren dat er nog veel moet worden gedaan wil de conferentie van september tot concrete resultaten leiden.

VN-secretaris-generaal Boutros Ghali deed deze week een oproep de landmijnen in de wereld geheel uit te bannen, maar de Amerikaanse delegatie verwierp dit pleidooi. Washington wil een geleidelijke vermindering van het aantal mijnen.

De Angolese ambassadeur Adriano Parreira noemde zijn land gisteren 'het verreweg meest ondermijnde land ter wereld'. Er liggen net zoveel mijnen in Angola als er inwoners zijn, en waarschijnlijk zelfs anderhalf keer zoveel, aldus Parreira.

Hij deed een beroep op Cuba, Zuid-Afrika, Portugal en de rebellenbeweging Unita om met informatie te komen waar mijnen zijn neergelegd. Cuba steunde de Angolese regering, Zuid-Afrika Unita in de burgeroorlog die in 1975 uitbrak en tot eind vorig jaar voortduurde. Alle partijen legden mijnen op wegen en in velden. Voor 1975 legde het Portugese koloniale leger landmijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden