CIJFERS BIJ HET NIEUWS

Weinig nieuwe besmettingen gemeld door gesloten teststraten

7 februari: een gesloten teststraat in Rotterdam. Beeld EPA
7 februari: een gesloten teststraat in Rotterdam.Beeld EPA

Door de gesloten teststraten was het aantal gemelde besmettingen maandag op het laagste niveau sinds 21 september. Op zondag waren alle teststraten gesloten, en ook maandag werd vanwege het weer nog niet overal getest. Het RIVM meldde 2.273 nieuwe coronabesmettingen, fors minder dan de 3.963 van zondag. Ondanks het lage aantal nieuwe meldingen gaat de afname op weekbasis nog steeds een stuk minder snel dan de afgelopen weken. Sinds vorige week maandag is het aantal besmettingen met 8 procent gedaald, de week daarvoor was de daling 19 procent. Vijf veiligheidsregio’s zien het aantal meldingen al stijgen. In Friesland nam het aantal besmettingen op weekbasis met 12 procent toe, naar 199 per 100 duizend inwoners. Hiermee komt de provincie, die eerder weinig besmettingen rapporteerde, ruim boven het landelijk gemiddelde van 151 per 100 duizend inwoners.

Kleine toename ziekenhuisbezetting maar dalende trend zet door

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 2.034 coronapatiënten, 54 meer dan op zondagmiddag, maar beduidend minder dan de 2.270 van vorige week maandag. De toename wordt mogelijk deels veroorzaakt door de barre weersomstandigheden, weinig patiënten hebben van zondag op maandag het ziekenhuis verlaten. De afgelopen week zijn minder nieuwe patiënten opgenomen dan de week daarvoor, hoewel het weekgemiddelde van bijna 200 patiënten per dag nog ver boven de grens die voor versoepeling is gesteld: 80 opnamen per dag is het maximum voor risiconiveau ‘Ernstig’.

Na Britse variant verspreiden ook Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutatie zich snel

De drie mogelijk besmettelijkere virusvarianten verspreiden zich snel. De zogeheten Britse mutatie is nu in 75 landen aangetroffen, de Braziliaanse in 15 en de Zuid-Afrikaanse in 32. Nederland is één van de acht landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, maar ook Japan en de VS, waar alle mutaties zijn gedetecteerd. Niet overal wordt evenveel getest op virusmutaties, mogelijk zijn de varianten dus al in meer landen aanwezig. Dit weekend is de Braziliaanse variant van het coronavirus is voor het eerst vastgesteld in Canada en Argentinië. In beide landen ging het om reizigers die onlangs in Brazilië waren geweest. De Zuid-Afrikaanse variant baart de Canadese gezondheidsautoriteiten meer zorgen, aangezien die zich al lokaal lijkt te verspreiden. De mutatie is vastgesteld bij een persoon die niet recent in Zuid-Afrika is geweest.

Lees verder:

Meer weten over corona in andere landen? Hier vindt u de belangrijkste grafieken en kaarten.

Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Cijfers over vaccins in Nederland en de rest van de wereld vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden