NieuwsAbortus

Weinig mensen spreken over abortus, Humanistisch Verbond wil stilzwijgen doorbreken

Tweederde van de Nederlanders praat nooit met anderen over abortus. Ook niet als zij die zelf hebben ondergaan of iemand kennen die ervoor heeft gekozen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van het Humanistisch Verbond.

Marjon Bolwijn
Een behandelkamer in het Mildred Rutgerghuis in Arnhem, de eerste abortuskliniek van Nederland. Beeld Frank Muller
Een behandelkamer in het Mildred Rutgerghuis in Arnhem, de eerste abortuskliniek van Nederland.Beeld Frank Muller

Het Humanistisch Verbond wil het stilzwijgen over dit onderwerp doorbreken en begint daarom met de campagne ‘open over abortus. Op de gelijknamige website kunnen vrouwen en mannen anoniem hun ervaringen delen. ‘We hopen dat mensen die een abortus hebben gedaan of hebben overwogen zich door het lezen van deze verhalen minder alleen voelen’, zegt Eva de Goeij, programmamanager abortus bij het Humanistisch Verbond.

Sinds 1984 hebben vrouwen in Nederland het wettelijke recht in noodsituaties hun zwangerschap te laten beëindigen. Driekwart van de 1.054 ondervraagden van 18 jaar en ouder staat achter deze vrije keuze, blijkt uit het onderzoek van Ipsos. Een iets grotere groep (79 procent) vindt dat een vrouw en haar partner die voor abortus kiezen geen enkele reden hebben zich te schamen. 6 procent vindt van wel.

Jaarlijks ondergaan rond de dertigduizend vrouwen in Nederland een abortus in een van de veertien klinieken die daar een vergunning voor hebben. Van hen komt 11 procent uit het buitenland omdat de wetgeving daar restrictiever is. Wereldwijd worden jaarlijks ongeveer 54 miljoen zwangerschappen (1 op de 4) afgebroken. Nederland (8,8 procent) telt met landen als Duitsland en Zwitserland een van de laagste percentages.

Van de ondervraagden denkt 35 procent dat abortus is te voorkomen bij goed gebruik van anticonceptie. Mannen en ouderen denken dit vaker dan vrouwen en jongeren. Geen enkele vorm van anticonceptie biedt 100 procent garantie op voorkoming van een zwangerschap.

Tv-recensie: De vrouwen in Overtijd praten vrijuit over hun abortus, en dat is hoognodig
Onder de jongere generatie neemt het aantal voorstanders van abortus namelijk af, mogelijk juist doordat het voor hen een vanzelfsprekend recht is geweest, en vrouwen erover zwijgen, schrijft recensent Emma Curvers.

Wordt abortus opnieuw een taboe?
Abortus kan op steeds minder begrip rekenen en wordt onder jongeren meer taboe. Volkskrant-journalist Jennie Barbier pleit voor openheid over het onderwerp en geeft zelf het goede voorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden