Weinig hoera bij beursgang Rabo-certificaten

Geen uiterlijk vertoon van de Rabo-top. Met 'diep achtergestelde' beleggings- producten maak je immers geen goede sier.

AMSTERDAM - Zelfs de champagne was maandagochtend bescheiden vermomd als sinaasappelsap. Dat het drankje iets meer bevatte, was alleen af te zien aan de flûtes waarin het werd geserveerd. De feesttaart was een simpele enkellaagscreatie met een paar oranje roosjes en het Rabobank-logo.


De raad van bestuur was opvallend afwezig. Nogal uitzonderlijk voor een met veel publiciteit omgeven beursgang. Normaliter staat de bestuursvoorzitter dan te trappelen om het applaus in ontvangst te nemen.


De Rabobank koos bewust voor een eenvoudige presentatie. De coöperatieve bank liet zijn 'trouwste leden' de honneurs waarnemen bij de beursgang van de Rabobank Certificaten. De 86-jarige Cor Martens uit Castricum en de 60-jarige Bert Veldman uit De Bilt bezochten de jaarlijkse certificaathoudersvergadering de afgelopen 14 jaar het vaakst. Daarom had de Rabobank hen uitverkoren om klokslag 9.00 uur de traditionele openingshandeling te verrichten. De heren roerden de gong met verve: hij schalde luid en helder over de Amsterdamse beursvloer.


Het was in meerdere opzichten een ongewone beursgang. Meestal draaien deze evenementen om de introductie van aandelen. De sinds gisteren aan het Damrak verkrijgbare Rabobank Certificaten zijn obligaties: schuldpapieren met een (in dit geval) onbeperkte looptijd waarop de Rabobank 6,5 procent rente per jaar betaalt.


'Diep achtergestelde beleggingsproducten', noemt de bank ze. 'Diep achtergesteld' is jargon voor 'hoog risico'. Mocht de Rabobank ooit problemen krijgen en staatssteun nodig hebben, dan zijn de certificaathouders als eersten hun geld kwijt. Toen Rabobank-leden dat vorig jaar in de smiezen kregen (na de onteigening van de certificaathouders van SNS Reaal), boden ze hun stukken op grote schaal te koop aan. De Rabobank was verplicht het overtollige aanbod zelf op te kopen. De bank deed dit met grote tegenzin, want het inkopen van ledencertificaten gaat ten koste van het eigen vermogen.


Met een beursnotering verlost de Rabobank zichzelf van die last. De notering vergroot het aantal potentiële kopers, omdat de certificaten daarmee ook interessant worden voor pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. De beursgang is dus min of meer uit nood geboren.


De Rabobank had nog een paar redenen om gisteren niet te hoog van de toren te blazen. De medeplichtigheid van de bank aan het Libor-schandaal ligt het publiek nog vers in het geheugen. Opschepperige toespraken - standaardrepertoire bij beursgangen - waren waarschijnlijk niet zo goed gevallen. Bovendien kondigde de bank vrijdagavond op de valreep een massaontslag aan.


De Rabobank ontkent in alle toonaarden dat dat tijdstip iets met de beursgang te maken had, hoewel er geen andere verklaring voor de hand ligt. Feit is dat ontslagronden doorgaans wonderen doen voor de beurskoers: beleggers zijn dol op bedrijven die snijden en saneren, want dan stijgt de winst. De Rabo-certificaten werden na de gongslag 5 procent meer waard.


Gongmepper en 'trouw lid' Cor Martens, een voormalig administrateur bij Hoogovens die trots eigenaar is van 2.000 Rabobank Certificaten, bleek erg goed gekozen. Over het Libor-schandaal: 'Jammer dat het gebeurd is, maar waar mensen werken worden fouten gemaakt.' Over de 1.000 tot 2.000 ontslagen die de bank heeft aangekondigd: 'Dat is heel triest, maar de banken hebben nu geen andere keuze. Ik ben ervan overtuigd dat het later weer beter zal gaan.' Over zijn verwachtingen voor de beurskoers: 'Die gaat omhoog. Ik houd mijn certificaten voorlopig vast!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden