Weinig glans aan sterren van Zijderoute

De organisatoren van het concert Sterren van de zijderoute, hadden zaterdagavond in het Amsterdamse Concertgebouw weinig kansen onbenut gelaten om er een beschamende vertoning van te maken....

Ton Maas

Na een plichtmatig openingswoordje volgde een veel te lange lezing door de Aga Khan over het thema 'Mensen worden niet ontwikkeld; ze ontwikkelen zichzelf'.

Van de spectaculaire boventoonzangtechniek van de Mongoolse zangeres Khongorzul Ganbaatar kon het publiek daarentegen maar weer een glimp opvangen, want na vijf minuten was ze alweer verdwenen. En dat was tekenend voor de hele avond. Een deftige zaal vol hoogwaardigheidsbekleders en genodigden, waarbij de mini-optredens van de 'sterren' van de Zijderoute bijzaak waren geworden.

Ook de Chinees-Amerikaanse pipa-speelster Wu Man, die tijdens het 'echte' Zijderoute Festival nog veel indruk had gemaakt, kwam met haar eigen trio niet veel verder dan enkele leuke vondsten. Om de wisselwerking tussen pipa, banjo en didgeridoo echt effectief te maken, was meer muzikaliteit vereist dan haar begeleiders in huis hebben.

Een van de hoofdpunten in het programma, het optreden van de Afghaanse zanger en instrumentalist Mehri Maftun - vorig jaar winnar van de Prins Claus Prijs voor zijn bijdrage aan de culturele verbroedering in Afghanistan -, kon wegens familieomstandigheden niet doorgaan. In plaats van Maftun was inderhaast zanger Abdul Wahab Madadi opgetrommeld, die een weinig geïnspireerd optreden gaf.

Dat het allemaal toch nog goed kwam, was te danken aan de vier 'Meesters van de Perzische muziek', onder wie Mohammad Reza Shajarian, nog altijd de grootste levende Iraanse zanger. Het optreden dat ze in februari gaven tijdens het Zijderoute Festival, werd onder leiding van kemanchespeler Kayhan Kalhor ruimschoots overtroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden