Weinig geld, weinig spelers

Vijftien van de achttien voetbalclubs in de eerste divisie zagen deze zomer minimaal een elftal aan spelers vertrekken. Er kwam een elftal aan nieuwe spelers voor terug. De Jupiler League begint vanavond aan de eerste ronde competitiewedstrijden.

AMSTERDAM - Op 1 september loopt de transferperiode af en moeten de clubs minimaal zestien contractspelers met een minimumloon op de loonlijst hebben staan. Dat is zo vastgelegd in de cao tussen spelersvakbonden en voetbalclubs, zegt Danny Hesp, voorzitter van de Vereniging van contractspelers (VVCS). 'Als clubs moeite hebben om dat aantal te halen, dan moeten ze zich toch eens gaan afvragen in hoeverre ze nog bestaansrecht hebben.'


Wat opvalt zijn de vele wijzigingen in de selecties, zelfs in de huidige tijd van financiële krapte. Een deel van de clubs heeft bij de start van de competitie nog geen zestien contractspelers. Echt druk daarover lijken zij zich aan de vooravond van de competitiestart niet te maken.


'Wij gaan dat aantal halen, geen enkel probleem', zegt René Hake, hoofdtrainer van FC Emmen. Eind juni had Emmen elf spelers onder contract staan. Op de vraag hoeveel dat er nu zijn, geeft Hake geen antwoord. 'Wij gaan het halen', zegt hij nogmaals.


Grote broer

Toon Beijer, assistent-trainer van Telstar en belast met de technische zaken, is ook zeker van zijn zaak, zij het iets minder. 'Wij zitten nu op veertien spelers. Maar ik verwacht er nog vier bij.'


Hun oplossing? Hulp van een grote broer of zus. Emmen heeft een samenwerkingsverband met eredivisieclub SC Heerenveen. De clubs werken sinds 2009 samen in een zogenoemde regionale jeugdopleiding. Emmen en Heerenveen delen hogere jeugdteams en een beloftenelftal.


Elk jaar stalt Heerenveen een aantal spelers in Emmen, waar ze zich verder kunnen ontwikkelen. Hake: 'Ook kunnen wij spelers uit het gezamenlijke beloftenteam voor een half jaar 'labelen' voor ons eerste elftal.' Die spelers voetballen op maandag hun wedstrijd bij de beloften en sluiten, indien nodig, op vrijdag aan bij de eerste divisiewedstrijd van Emmen. Zo houdt Emmen de selectie voor een belangrijk deel op peil.


Telstar doet zaken met AZ. De clubs delen een regionale jeugdopleiding, maar geen beloftenelftal. Wel heeft Telstar de mogelijkheid een aantal spelers van Jong AZ te labelen en krijgt het van AZ spelers gedetacheerd.


Vorig jaar waren dat er volgens Beijer elf. Dit jaar zijn het er vijf, van wie hij er dus nog vier verwacht. Wie het zijn en wanneer zij zich bij de groep zullen aansluiten, weet hij niet precies.


'Het overleg met AZ verloopt moeizaam. We wachten op het aan- en verkoopbeleid van AZ en welke spelers er voor ons overblijven', zegt Beijer. Hij vervolgt: 'De samenwerking staat een beetje op de tocht. AZ wil over twee jaar ermee stoppen. Daarna moeten we zelf onze broek ophouden. Dat wordt moeilijk, ons spelersbudget is krap. Ook nu is het geld al op.'


Vers bloed

Veel eerste divisieclubs voorzien hun selecties op deze manier van het benodigde verse bloed. In Nederland zijn dertien regionale jeugdopleidingen. Negen van de achttien eerste divisieclubs hebben zich aangesloten bij de jeugdopleiding van een club uit de eredivisie.


FC Oss deelt de opleiding en een beloftenteam met NEC, AGOVV heeft drie spelers van Vitesse te leen en Veendam mag twee spelers van FC Groningen gratis gebruiken.


Clubs brengen de selecties verder op peil met de doorstroming van jeugdspelers en het aantrekken van amateurs. Contractloze spelers, die tegen een vergoeding kans hopen te maken op speelminuten en een contractje. Voor de routine wordt een enkele ervaren rot aangetrokken. Zo ontstaat een bont gezelschap.


Danny Hesp weet hoe het gaat. Veel clubs in de eerste divisie hebben moeite het hoofd boven water te houden. 'Ze hebben de laatste jaren in algemene zin te maken met teruglopende inkomsten uit televisiegelden, transfers en sponsoring. Er is weinig budget om de selecties te versterken', zegt hij.


De personeelskosten zijn voor voetbalclubs de grootste post op de begroting, dus wordt daarop bezuinigd. Hesp: 'De clubs gaan naar kleinere selecties. Het huren van spelers is goedkoper, dus het aantal huurlingen stijgt. De spelerssalarissen worden omlaaggebracht, de premie- en autoregelingen gaan eraan. Ik verbaas me soms over de uitgeklede contracten die hier langskomen.'


De voorlopige begrotingen die de eerste divisieclubs bij de KNVB hebben ingediend, zijn door het blad Voetbal International bekendgemaakt. Zij variëren van 1,5 miljoen euro van FC Eindhoven tot 6,2 miljoen euro van Willem II. De KNVB hanteert de norm dat maximaal 60 procent van de begroting aan spelers besteed mag worden.


Marco Boogers werkt als technisch directeur van FC Dordrecht met een spelersbudget van 550 duizend euro op een begroting van ongeveer 2 miljoen euro. 'Wij richten ons op eigen jeugd, talenten van eredivisieclubs die daar net de laatste stap naar het eerste elftal niet kunnen zetten, en amateurs uit de regio', zegt Boogers. 'Ook huren wij drie voetballers van ADO Den Haag. Vorig jaar waren dat er vier.'


Dordrecht heeft nu 19 à 20 spelers onder contract staan. Veel zullen zij niet verdienen: een budget van 550.00 euro verdelen over twintig spelers levert een gemiddeld jaarsalaris van 27.500 euro op.


---------------------------


Gezien hun begroting gaat de titel naar Willem II of Sparta

Afgaande op de begrotingen zijn Willem II en Sparta de grootste kanshebbers op het kampioenschap van de eerste divisie. De Tilburgers en de Rotterdammers hebben een voorlopige begroting van respectievelijk 6,2 en 5,5 miljoen euro. Ze hebben in de eerste divisie de grootste spelersbudgetten te besteden. Willem II is gedegradeerd uit de eredivisie en is daarom bijna automatisch een kandidaat voor promotie.


Maar geld zegt niet alles. Vorig jaar verrasten Helmond Sport (3e plaats) en Veendam (4e) met plekken die niet bij hun begroting pasten.


Onder Willem II en Sparta zal een grote groep clubs om de derde plek gaan strijden. FC Volendam, SC Cambuur, FC Den Bosch, Go Ahead Eagles en FC Zwolle maken kans op een periodetitel.


Almere City FC, dat degradeerde, maar de plek van het failliete RBC inneemt, en FC Oss, dat terugkeert uit de Topklasse, lijken het op voorhand moeilijk te krijgen. Voor deze clubs is overleven het devies.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden