Weinig foutloze inzendingen Dictee

In voorgaande jaren klaagden deelnemers aan de voorronde van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal soms dat de opgaven te makkelijk waren....

Veel inzenders kaartten in begeleidende brieven spellingkwesties aan, bijvoorbeeld lippizaner in opgave 1. Het zou met één p en dubbel z moeten. Nu valt weliswaar de herkomst van dit paardenras terug te voeren op de voormalige hofstoeterij Lipizza (tegenwoordig Lipica), dus zou `lipizzaner' of het nog eerbiediger en paardvriendelijker `Lipizzaner' meer voor de hand liggen, maar als het Groene Boekje lippizaner schrijft, dan is dat in weerwil van alle heilige woede en historisch gelijk de officiële spelling. En heel Italië mag 'mafia' schrijven, bij ons is het maffia (zin 2).

In spelling is de logica vaak ver te zoeken en ook mag ieder spellen zoals hij wil – behalve in officiële overheidspublicaties – maar bij Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, en bij de voorronde, gelden spelregels. Die luiden sinds jaar en dag dat het Groene Boekje de norm is, en dat voor woorden die daar niet in staan, de spelling van Van Dale (laatste druk, 1999) wordt gevolgd.

Dat is dan ook meteen een antwoord aan degenen die erop wezen dat het Groene Boekje en Van Dale verschillen in opvatting over de spelling van sommige woorden, zoals Hanzestad. Inderdaad, Van Dale schrijft 'hanzestad', maar het Groene Boekje is de norm en gaat voor. De enkeling die erop wees dat koolstofdioxide onzijdig is, heeft gelijk. Hier was echter geen sprake van een spellingprobleem, en dit heeft daarom geen invloed gehad op de beoordeling.

Speciale behandeling verdient nog het woord biscuittje. Van Dale waagt zich niet aan het verkleinwoord; het Groene Boekje wel. Wonderlijk gezicht, die twee t's, maar de schrijfwijze valt te beredeneren: biscuit wordt uitgesproken zonder t aan het eind en klinkt daardoor als een woord dat eindigt op een klinker. Dat soort woorden krijgen als ze verkleind worden, het achtervoegsel -tje: knietje, pleetje, roetje, cadeautje, laatje, parapluutje.

De op basis van de voorronde geselecteerde Nederlandse deelnemers aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, evenredig verdeeld naar leeftijd, geslacht en provincie, zijn: mevrouw H. Baaré, Breukelen, mevrouw M. van den Berg, Harderwijk; mevrouw I. Berger, Leiden; de heer A. van den Born, Wageningen; mevrouw G. ten Broeke, Utrecht; de heer J. Castelijns, Hapert; mevrouw L. van den Eertwegh, Ede; mevrouw B. Essen, Huizen; de heer A. van Goor, Oostblokker; de heer J. Hendriks, Nederweert; de heer M. Jansen, Eemnes; mevrouw L. de Jong, 's Hertogenbosch; de heer M. Niewenhuijse, Oost-Souburg; mevrouw N. Stemerdink, Leiden; de heer R. Striethouldt, Meppel; mevrouw J. van der Veen, Haren; de heer W. Verwijlen, Weert; de heer B. Vogel, 's Hertogenbosch; de heer P. van Zomeren, Rotterdam; mevrouw F. Zwietering, Zeewolde.

De televisieopnamen van Het Dictee zijn op 16 december in de Eerste Kamer in Den Haag. De uitzending is op zondag 17 december van 21.30 tot 23.05 bij de NPS op Nederland 3. De organisatie is in handen van het tv- productiebedrijf Men at Work, in samenwerking met de Volkskrant in Nederland en De Standaard in België, Philip Freriks is de vertrouwde presentator. Over de uitslag van de voorronde kan niet worden gecorrespondeerd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden