Weinig ervaren politici op Lijst Fortuyn

Veel ouderen, weinig jongeren en slechts één vrouw zullen Pim Fortuyn in de Tweede Kamer gaan omringen. Er hebben zich veel bewonderaars uit de medische wereld bij hem gemeld, want 'er is veel te veel bureaucratie in de zorg'....

Van onze verslaggevers

Pim Fortuyn had slechts een paar weken de tijd om zijn kieslijst te vullen met kandidaten. 'A hell of a job', zei hij zelf steeds, maar het zat hem mee: uit alle hoeken en gaten meldden zich de afgelopen tijd bewonderaars, die staan te trappelen om het politieke avontuur aan te gaan.

Hun namen worden later deze week gepresenteerd, maar de voorhoede is al bekend. Fortuyn zal in de Tweede-Kamerbankjes worden omringd door medisch specialisten, ondernemers, een enkele oud-politicus en vooralsnog slechts één vrouw.

De vermoedelijke nummer 2 op de lijst, Joao Varela (27) klopte vorige maand letterlijk zelf op de deur van Fortuyns Palazzo di Pietro in Rotterdam. Of Fortuyn hem kon gebruiken. Varela is van Kaapverdiaanse afkomst, econoom en werkzaam bij cosmeticabedrijf L'Oréal. In de regio Rotterdam geniet hij enige bekendheid als tennisser. In 1987 was hij nationaal jeugdkampioen verspringen. Fortuyn wil Varela de portefeuille minderhedenbeleid geven. Daar kan hij gebruik maken van zijn eigen ervaringen: hij kwam op zijn zesde naar Nederland.

Varela is een van de weinige jonge prominenten op de lijst. Hoge posities zijn weggelegd voor Ferry Hoogendijk (68), oud-hoofdredacteur van Elsevier, Jim Janssen van Raay (69), oud-europarlementariër voor het CDA, en Vic Bonke (62), ex-rector magnificus van de Universiteit Maastricht.

Hoogendijk werd bekend van Elsevier, dat hij ombouwde tot spreekbuis van de VVD, maar vooral door zijn politiek commentaar op de AVRO-radio. Rond de formatie van 1982 werd hij genoemd als ministerskandidaat voor de VVD, de partij die hij met raad en daad in de campagne terzijde had gestaan. Toen hij werd afgescheept met een staatssecretariaat, bedankte hij voor de eer. Drie jaar later moest hij onder druk van zijn redactie opstappen bij Elsevier. Tegenwoordig handelt hij in kunst.

Of Hoogendijk nu ministeriabel is? 'Dat moeten anderen maar zeggen.' Voorlopig bereidt hij zich voor op een Kamerzetel, waarop hij vooral generalist wil zijn. Zijn liefste wens betreft het onderwijs: 'Dat het studiehuis zo snel mogelijk verdwijnt. Leraren moeten weer gewoon voor de klas staan en uitleggen.'

Janssen van Raay heeft al heel wat politieke stromingen gediend. Hij begon in de CHU, die overging in het CDA. Die partij royeerde hem in 1996 als lid van het Europees Parlement, omdat hij op briefpapier van de fractie onduidelijke zakelijke belangen had behartigd.

Hij gaf zijn zetel niet op, maar sloot zich aan bij de Unie voor Europa, waarin ook de Franse gaullisten en Forza Italia van Berlusconi zaten. Toen hij in 1999 niet werd herkozen, voegde hij zich bij Nederland Mobiel.

Van Raay was onder meer advocaat, voorzitter van de voetballersvakbond VVCS en honorair consul van Guinee. Minister worden wil hij niet. 'In de Kamer wil ik van het schokeffect van Fortuyn gebruik maken om het districtenstelsel in te voeren, zodat het contact tussen burger en politicus wordt hersteld.' Op één punt verschilt eerste luitenant Janssen van Raaij met Fortuyn van mening, tenminste: 'Als hij gezegd heeft dat de landmacht moet worden afgeschaft, is deze tankcommandant het niet met hem eens.'

Fysioloog Vic Bonke is een van de velen uit de medische wereld die Fortuyn willen steunen. Bonke kent hem sinds 1985. Hij was tot nu toe lid van de VVD en bood Fortuyn onlangs zelf zijn diensten aan. 'Ik ken hem uit de wetenschappelijke wereld, en heb in de loop der jaren een aardige relatie met hem opgebouwd. Pim heeft uitgesproken ideeën en komt daar rond voor uit. Sommige mensen kunnen daar niet tegen. Ik heb nog nooit problemen met hem gehad. Pim gaat af en toe wat kort door de bocht. Maar in grote lijnen ben ik het met hem eens. Er is veel te veel bureaucratie in de gezondheidszorg. Dokters moeten weer gewoon hun werk gaan doen. Er wordt te veel tijd verspeeld aan bijzaken.

'Ik sta volledig achter Pims vreemdelingenstandpunt. Nederland is vol. Ik was pas in Nieuw-Zeeland. Dat is zes keer zo groot en er wonen slechts vier miljoen mensen. Heerlijk. Je komt daar alleen binnen als je jong bent, goed opgeleid en een werkvergunning hebt. Al die mensen die Nederland binnen willen en niets meebrengen, dat moet maar eens afgelopen zijn; 90 procent is economisch asielzoeker en dus geen echte vluchteling.'

De enige vrouw die zich voor een hoge positie heeft aangediend, is landbouwdeskundige Winny de Jong, afdelingshoofd bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Zij geeft pas commentaar als haar kandidatuur officieel is.

Op een onverkiesbare plaats staat nog schoonheidskoningin Irena Pantelic, vorig jaar Miss Nederland. Ze studeert toerisme en magagement aan de Nederlandse Hogeschool voor Toerisme in Breda.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden