Weinig enthousiasme voor Brussels herstelplan

Presenteert de Europese Commissie eindelijk weer eens een ambitieus plan, gaan de EU-lidstaten er nog met de brander overheen. 200 miljard euro moet er volgens Brussel komen voor het economisch herstel....

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

Spontaan applaus bij de Europese ministers van Financiën zal er vandaag niet klinken als zij het herstelplan bespreken. ‘Ieder land probeert één positieve opmerking te maken’, klinkt het zuinigjes onder Brusselse diplomaten. De doelstelling van 200 miljard euro, waarvan 170 miljard euro door de landen zelf te betalen, is een stip aan de horizon geworden.

Het kabinet-Balkenende gelooft niet in grootse stimuleringsplannen. In een open economie als de Nederlandse lekt van ieder miljard waar de overheid mee komt immers automatisch een deel weg naar het buitenland.

Verder is Nederland niet gecharmeerd van het Commissievoorstel om Europese subsidies voor de aanleg van wegen, industrieterreinen en de scholing van werklozen eerder uit te betalen. Snellere procedures maken de kans op vergissingen en fraude groter.

Verschillende Oost-Europese landen krabben zich achter de oren bij het streven van de Commissie dat elk land 1,2 procent van zijn bruto nationaal product in een fiscaal stimuleringsplan stopt. De Poolse premier Tusk piekert daar niet over, liet hij maandag in de Financial Times weten.

De Commissie is niet onder de indruk van de commentaren. ‘Als we niets hadden voorgesteld, kregen we ook bakken kritiek over ons heen’, stelt een nauw betrokken Commissieambtenaar.

Hij wijst erop dat de Commissie vorige week een ‘gereedschapskist’ met instrumenten heeft neergezet om het economisch herstel aan te jagen. ‘Juist omdat de posities van de landen zo verschillend zijn, biedt ons herstelplan mogelijkheden voor iedereen.’

De Commissie zegt dat de lidstaten nu al nationale reddingsplannen voor zeker 100 miljard euro hebben opgesteld. Volgende week bespreken de Europese regeringsleiders de Brusselse gereedschapskist. De Commissieambtenaar: ‘Als er dan geen 200 miljard euro uitkomt, het zij zo. Sommige landen houden hun kruit droog. Deze crisis duurt helaas nog even.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden