Weinig effect van tempobeurs verwacht op studiesnelheid

De tempobeurs zal naar verwachting weinig effect hebben op de snelheid waarmee studenten door hun studie schieten. Dat stellen onderzoekers van het SCO Kohnstam Instituut in het donderdag verschenen derde deel van het rapport Verder Studeren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens het onderzoek naar de studieloopbaan van jongeren, is het afstudeertempo helemaal niet afhankelijk van het later te verwachten inkomen. Als de beurs vanwege te weinig prestaties wordt omgezet in een lening, beschouwt een student dat als een tegenvaller voor zijn latere loon. Hij accepteert het hogere bedrag dat hij moet terugbetalen na zijn studie, maar zal er geen spat harder door werken.

Selectie aan de poort op basis van de eindexamencijfers lijkt volgens het onderzoek evenmin een nuttig instrument. Jongeren met lage eindexamencijfers wisselen weliswaar vaker van studierichting, maar vallen niet vaker uit dan hun klasgenoten met hoge cijfers. Als op basis van het examencijfer wordt geselecteerd, treft dat ook jongeren die wel zonder al te veel problemen door het programma rollen. Het is volgens de onderzoekers veel belangrijker studenten zo snel mogelijk tijdens de studie inzicht te geven over hun prestaties en slaagkansen. Zij zullen dan al vroeg de juiste beslissing nemen om te stoppen, te switchen of door te gaan.

Van de studenten in het hoger onderwijs die het afgelopen studiejaar onder de norm van de tempobeurs bleven, zal de studiebeurs met terugwerkende kracht in een rentedragende lening worden omgezet. De maatregel levert minister Ritzen 47 miljoen gulden minder op dan hij had geraamd. Ritzen had voor zijn begroting voor 1994 een opbrengst van 145 miljoen ingeboekt. De maatregel blijkt nu echter 98 miljoen op te leveren.

Een duidelijk verklaring voor de lagere uitkomst ontbreekt nog. Het aantal 'falende' studenten is niet lager dan verwacht. Daarom lijkt het er op dat vooral thuiswonende studenten zonder aanvullende beurs onder de norm bleven.

De 25 duizend studenten die de temponorm in het afgelopen studiejaar niet hebben gehaald, moeten gemiddeld bijna 4200 gulden terugbetalen. Volgens de vorig jaar ingevoerde tempobeurs-maatregel hadden zij tien van de 42 jaarlijkse studiepunten moeten halen. Deze norm is intussen opgeschroefd: studenten moeten nu minstens de helft van de punten halen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden