Weinig bevredigend

TIJDENS hun Haagse crisisberaad hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Amerika, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, die de Contactgroep voor Bosnië vormen, gekozen voor een twee-sporenbeleid....

Dit klinkt niet erg bevredigend, maar een andere keuze was er eigenlijk niet. Zolang VN-waarnemers en -soldaten door Bosnische Serviërs worden gegijzeld, is terugtrekking van de VN-vredesmacht ondenkbaar. Het eerste doel moet nu hun bevrijding zijn. Maar ook los van de huidige gijzeling is terugtrekking onaanvaardbaar. Als de VN Bosnië opgeven, leidt dit tot een escalatie van de oorlog en worden de Moslims in de 'veilige zones' overgeleverd aan de gruwelijke willekeur van Karadzic en zijn milities.

Een militaire oplossing van het conflict in Bosnië is geen realistische optie. De internationale gemeenschap is niet bereid de grote troepenmacht op de been te brengen die nodig is voor een dergelijke oplossing. Bovendien is de Russische regering, die de NAVO-luchtaanvallen heeft afgekeurd, een groot tegenstander van militair optreden tegen de Serviërs. Het heeft dan ook de nodige moeite gekost om in de Contactgroep tot een eensgezind standpunt te komen.

Wat rest, is het handhaven van Unprofor en doorgaan met het verlenen van humanitaire hulp en het beschermen van de Moslim-enclaves. Gezien de recente gebeurtenissen vereist dit een krachtdadiger optreden van de VN. Vandaar dat de Contactgroep, zij het in vage termen, versterking van de VN-troepen en het oprichten van een snelle interventiemacht heeft bepleit.

De vraag is alleen of het twee-sporenbeleid afdoende is. De Bosnische, maar ook de Kroatische Serviërs worden steeds meedogenlozer. Karadzic heeft nu ook formeel de VN de oorlog verklaard. Unprofor zal de fictie van onpartijdigheid moeten opgeven. Maar hoever gaat precies de bereidheid met geweld tegen de Serviërs op te treden?

Bovendien heeft het streven naar een politieke oplossing tot nu toe niets opgeleverd. Thans wordt opnieuw geprobeerd de Servische president Milosevic te bewegen tot erkenning van Bosnië-Herzegowina.

Maar zelfs als hij, in ruil voor het opheffen van de sancties, daartoe bereid is, maakt dit nog geen einde aan de oorlog in Bosnië. Karadzic heeft zich al geruime tijd aan de invloed van Milosevic onttrokken.

De keuze van de Contactgroep om de VN in Bosnië te handhaven, is niet definitief. De Britse premier Major, die meer troepen naar Bosnië stuurt, heeft terugtrekking niet uitgesloten. De perspectieven voor Bosnië blijven zorgwekkend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden