Weinig asielzoekers via Ter Apel uitgezet

Nog geen 10 procent van de uitgeprocedeerde asielzoekers die vanuit Ter Apel Nederland moeten verlaten, is daadwerkelijk het land uitgezet....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Tussen 1 mei en 31 augustus is 208 uitgeprocedeerde asielzoekers te verstaan gegeven dat zij zich in Ter Apel moesten melden. Van hen kwamen 96 nooit in Ter Apel aan, en 38 vertrokken alsnog 'met onbekende bestemming'.

Achttien asielzoekers zijn naar hun land van herkomst teruggestuurd, vier zijn opgesloten in een huis van bewaring. Zes asielzoekers zijn na drie maanden Ter Apel teruggeplaatst in een asielzoekerscentrum, omdat het niet lukte hun reisdocumenten in orde te brengen.

De bedoeling van Ter Apel is mensen met zachte dwang ertoe te bewegen terug te gaan naar hun vaderland en hen te helpen zich voor te bereiden op een nieuw bestaan.

Volgens Schmitz kunnen de resultaten verbeteren als de contacten met de landen van herkomst bestendigen en de vreemdelingendiensten meer zijn ingewerkt op het verwijdercentrum.

Schmitz voelt niets voor 'gecontroleerd vervoer' van de asielzoekers naar Ter Apel zodat ze onderweg niet kunnen ontsnappen. Er bestaat geen wettelijke basis voor een dergelijke aanpak, en bovendien zou het veel commotie veroorzaken in de asielzoekerscentra.

Eind oktober zal de Tweede Kamer een debat voeren over het verwijdercentrum. D66 en VVD vinden het nog te vroeg voor een oordeel over het experiment. Zij willen de proef in elk geval voortzetten. PvdA-woordvoerder Middel vindt echter dat het dan tijd is voor conclusies. Voor Middel - de PvdA-fractie moet er nog over spreken - staat vast dat het experiment is mislukt.

Middel wil van Ter Apel een gewoon asielzoekerscentrum maken en ook andere voorstellen doen voor de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Deze maand moet de Kamer ook besluiten of de capaciteit van het verwijdercentrum wordt uitgebreid van honderd naar driehonderd plaatsen, vindt Middel.

Zijn D66-collega Dittrich wil dat de bouw om de capaciteit te vergroten hoe dan ook doorgaat. Als later het besluit valt dat het verwijdercentrum niet functioneert, kan Ter Apel een nieuwe bestemming krijgen. Dwangmaatregelen om de aantallen terugkeerders te verhogen, vindt Dittrich ontoelaatbaar. 'Ik wil geen gedwongen vervoer of een hek rond Ter Apel.'

Dittrich hoopt dat meer voorlichting aan asielzoekers over Ter Apel ('ze denken nu dat het 't ergste van 't ergste is') de effectiviteit zal verhogen. Dittrich denkt dat, als asielzoekers inzien dat ze in Nederland niet kunnen blijven en weten dat ze in Ter Apel fatsoenlijk worden behandeld, ze zelf zullen meewerken aan hun uitzetting.

VVD-woordvoerder Rijpstra ziet de eerste cijfers van Ter Apel als bewijs van het feit dat het terugkeerbeleid niet soepel loopt, Hij wijst daarbij op een gebrek aan medewerking van de landen van herkomst. De mislukte uitzettingen naar Somalië deze zomer heeft de vreemdelingendienst huiverig gemaakt, meent hij.

Daarnaast vindt Rijpstra dat de afspraken over toelating van afgewezen asielzoekers in hun land van herkomst niet mogen worden overgelaten aan het personeel van Nederlandse ambassades, dat zich immers vooral richt op het onderhouden van goede betrekkingen. 'Als je mensen van de vreemdelingendienst op vliegvelden stationeert in Zaïre, Ethiopië, Somalië en Iran, kunnen zij zorgen voor de contacten met de lokale grensbewaking.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden