Weinig animo voor D66-raadszetel

In het Groningse Bedum kunnen de inwoners deze gemeenteraadsverkiezingen niet langer op D66 stemmen. De fractievoorzitter én bezetter van de enige D66-zetel in de raad houdt er na acht jaar mee op....

Van onze verslaggeefster Femke Deen

Bedum is niet de enige gemeente waar D66 niet meer is vertegenwoordigd. De partij doet nog maar in de helft van alle 496 Nederlandse gemeenten mee aan de raadsverkiezingen.

In 250 gemeenten kunnen kiezers hun stem uitbrengen op de democraten, 50 minder dan bij de vorige raadsverkiezingen in 1998.

D66 staat er niet goed voor in de landelijke peilingen: een belangrijke indicatie dat het ook bij de gemeenteraadsverkiezingen niet gunstig voor de partij uitpakt. In Bedum had er ook na de komende verkiezingen waarschijnlijk niet meer dan één zetel ingezeten. De opstappende fractievoorzitter, Reinhart Jansen, denkt dat dat vooruitzicht veel kandidaten voor het voorzitterschap heeft afgeschrikt.

Want, zegt hij, 'het raadslidmaatschap is zwaar, vooral als je alles alleen moet doen. Als fractievoorzitter moet je verplicht bij elke vergadering aanwezig zijn. Die verantwoordelijkheid drukt op je schouders.' Een volle dag per week is hij er zoet mee; naast een fulltime baan.

Dat niet veel leden zo'n last op zich willen nemen, merkte Jansen drie jaar geleden al. Hij wilde stoppen om privé-redenen. Maar ook toen al kon hij niemand vinden die het van hem wilde overnemen.

Jansen: 'Genoeg mensen wilden wel tweede man zijn, maar niet voorzitter van een eenmansfractie.' Raadslid Jansen ging door, maar 'ik loop nu op mijn tandvlees'.

'Het is steeds moeilijker om mensen te verlokken tot het raadslidmaatschap', beaamt landelijk D66-partijvoorzitter Gerard Schouw. 'Het is vooral veel vergaderen en praten, terwijl dat relatief weinig oplevert.'

Volgens hem is het gebrek aan kandidaten overigens slechts in 15 van de 50 gemeenten de reden dat de partij niet meedoet. De verdwijning van de overige 35 fracties is, zegt hij, te wijten aan gemeentelijke herindeling.

Juist D66'ers zijn moeilijk te verleiden, zegt Schouw. 'Ze zijn vaak hoger opgeleid, hebben een drukke carrière en veel te doen, en willen dan ook nog twee avonden per week sporten.' Twee tot drie avonden per week vergaderen per week is te veel, vindt de partijvoorzitter.

Schouw heeft het probleem aangekaart bij minister de Vries van Binnenlandse Zaken. Want het gebrek aan belangstelling voor de lokale politiek is volgens hem ook bij andere partijen zichtbaar.

'Dat is niet goed voor de democratie. Het raadslidmaatschap moet weer aantrekkelijker worden gemaakt. Het moet niet alleen iets zijn voor vergadertijgers', aldus de D66-partijvoorzitter.

Reinhart Jansen gaat de komende vier jaar proberen de organisatie van de partij weer op poten te krijgen. In 2006 moet D66 weer meedoen aan de verkiezingen in Bedum.

Jansen denkt dat de Groningers D66, ook al heeft de partij maar ongeveer dertig leden, node missen. Toen bekend werd dat het voortbestaan van de partij op het spel stond, kreeg hij veel mooie reacties, vertelt hij. 'Mensen belden op om te zeggen: D66 moet blijven !'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden