Weinig animo bij boeren voor opkoopregeling

Ruim een week voor de sluiting van de saneringsregeling van minister Brinkhorst van Landbouw hebben 1737 varkens- en kippenboeren zich gemeld....

Van onze verslaggeefster

Brinkhorst hoopt op een eindspurt volgende week. Hij denkt dat veel boeren hun bedrijf nog een tijdje voortzetten vanwege de hoge varkensprijs. Vooral boeren met oude stallen die inmiddels zijn afgeschreven, zouden dit doen.

De D66-minister waarschuwt de boeren voor kortetermijndenken: de vergoeding voor een varkensrecht is bij de volgende openstelling van de saneringsregeling lager. Van de 1737 boeren die hebben aangegeven te willen stoppen, hebben er 977 een beroep gedaan op de opkoopregeling van dierrechten. Hoeveel van hen de dieren al hebben verkocht, maar de rechten nog niet hebben verhandeld, is onduidelijk.

Van de sloopvergoeding voor de stallen willen 760 boeren gebruikmaken. Het bezwaar van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) dat de 50 gulden vergoeding per vierkante meter te laag is, wuift het ministerie weg. 'Dat is een zaak van de provincies, maar wat ons betreft ligt er nu een evenwichtig saneringspakket', aldus een woordvoerder.

Met het stoppen van 1737 boeren komt jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen kilogram fosfaat minder in het milieu. Dat is nog geen 15 procent van de 21,5 miljoen kilogram fosfaatreductie die Brinkhorst uiteindelijk wil realiseren. Daarvoor zouden naar schatting zesduizend bedrijven moeten sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden