Weiner moet weer boete doen

Hij was op weg naar een miraculeuze comeback in de Amerikaanse politiek, geveld na een seksschandaal. Nu blijkt Weiner ook daarna nog aan telefoonseks te hebben gedaan.

NEW YORK - Burgemeesterschap New York


Anthony Weiner is weer de fout in gegaan. Meteen na dit breaking news werd de New Yorkse burgemeesterskandidaat op de snijtafel gekwakt voor een eigentijdse versie van de anatomische les. Op televisie keerden opgewonden mannen en vrouwen deze pionier in het digitale potloodventen binnenstebuiten. Zonder verdoving. Iedereen wil weten wat hem drijft en wat hem resistent maakt tegen elke poging zijn lusten te beteugelen.


Via The Dirty, een website met roddel en satire, werd dinsdag bekend dat de 48-jarige Weiner op het internet met een 22-jarige vrouw had gechat. Hij zou in die gesprekken hebben gefantaseerd dat hij het met haar deed. Hij zou ook foto's van zijn penis hebben gestuurd. Op zich is dit niet het belangrijkste nieuws: hij heeft zoiets eerder gedaan met ten minste zes andere vrouwen.


Het nieuws is dat zijn contacten met de vrouw van 22 zich afspeelden na het voorjaar van 2011. Dat wil zeggen nadat zijn eerdere avonturen op het internet waren uitgekomen, hij als Congreslid was afgetreden en hij zijn zwangere vrouw en de hele wereld beterschap had beloofd. Weiner blijkt hardleers.


De politicus bevestigde op een persconferentie dat het jongste nieuws klopt, al wilde hij niet ingaan op details.


Op een vraag wanneer hij voor het laatst zo met vrouwen had gecommuniceerd, zei hij: tot vorig jaar zomer. Dat was op het moment dat hij samen met zijn vrouw, Huma Abedin, en de baby, Jordan, op de foto ging voor het blad People en zei: 'Ik ben zeer gelukkig in mijn huidige leven'.


Zijn vrouw voegde eraan toe: 'Het heeft veel inspanning gekost om te komen waar we nu zijn, maar ik wil iedereen laten weten: we zijn een normaal gezin.'


Een jaar later maakt het schandaal-Weiner een doorstart. Juist op het moment dat de meeste New Yorkers te kennen hadden gegeven hem een tweede kans te gunnen en hij zijn politieke wederopstanding beleefde als een van de Democratische topkandidaten voor het burgemeesterschap. Dinsdag bezwoer hij zijn stadgenoten hem te geloven als hij zegt echt te zijn veranderd. 'Het is allemaal in onze achteruitkijkspiegel.'


Carlos Danger

Maar hoeveel kansen moeten er nog gegeven worden aan Weiner? Hij is inmiddels toe aan de derde kans. Wanneer volgen de vierde en de vijfde? Carlos Danger was de schuilnaam die hij op internet gebruikte. What's in a name? Hij werd kennelijk aangetrokken door het gevaar als een mug door het vuur.


'Heeft hij een dwangstoornis?', vroeg journaliste Eliza Shapiro zich af. 'Hij blijft maar liegen.'


Columniste Joan Walsh: 'Hij had beloofd zijn leven te beteren. Maar hij loog.' Het is niet alleen de seks, het is ook het liegen erover. Is het pathologisch, is hij ziek? Die vraag hangt nu meer dan ooit boven het hoofd van Wiener als seriële schuinsmarcheerder en leugenaar.


Maar het opvallende is dat niemand hem dinsdag al durfde af te schrijven. Op een campagnebijeenkomst 's avonds kreeg Weiner een warm applaus, terwijl een tegenkandidaat die hem aanviel vanwege zijn 'psychodrama' ervan langs kreeg.


Eliza Shapiro journaliste over het nieuws dat Weiner seksfoto's per telefoon bleef versturen, ook na de belofte het niet meer te doen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden