Weigerambtenaar VS riskeert celstraf: 'hemel of hel'

Het Amerikaanse Hooggerechtshof mag dan vinden dat homokoppels het recht hebben om te trouwen, daar denkt God volgens sommige Amerikanen heel anders over. Kim Davis, een ambtenaar van de gemeente Morehead in Kentucky, negeert een gerechtelijk bevel om ook aan geliefden van hetzelfde geslacht een trouwboekje te verstrekken. De rechter bepaalt donderdag of ze daarvoor de gevangenis indraait.

Twee Amerikaanse vrouwen gaan op de foto na hun bruiloft. Beeld anp

De opschudding rond Davis' langdurige weigering bereikte een hoogtepunt op dinsdag, nadat het Hooggerechtshof haar beval aan het werk te gaan en aan eerder geweigerde koppels hun papieren te geven. Verschillende homostellen verzamelden zich in het gemeentehuis, vergezeld door cameracrews en boze activisten, en eisten hun rechten op. Davis gaf nog steeds niet thuis.

Een van de aanvragers boog zich boos naar haar toe, en zei: 'Ik betaal jouw salaris', verwijzend naar de belasting die hij afdraagt. 'Ik betaal jou om mij nu te discrimineren.' Hij kreeg steun van omstanders, die 'doe je werk' schreeuwden, maar andere activisten betuigden juist hun steun voor Davis met de kreet 'prijs de heer!'

Scheve schaats

Davis is niet de enige ambtenaar in de VS die weigert homo's te trouwen, maar inmiddels wel de bekendste. Zij wordt bijgestaan door Liberty Counsel, een advocatenkantoor dat volgens zijn website gratis advies verleend voor 'het ondersteunen van godsdienstvrijheid en de onaantastbaarheid van het leven en de familie'. Volgens de Amerikaanse krant de Washington Post noemen homobelangenorganisaties het kantoor een 'haatgroep'.

De streng-christelijke vrouw beroept zich op de vrijheid van godsdienst en heeft in een verklaring laten weten dat haar weigering niet een kwestie van leven of dood is, maar van 'hemel of hel'. Volgens critici neemt zij het in andere gevallen helemaal niet zo nauw met haar geloof, omdat ze al drie keer gescheiden en vier keer getrouwd is. Ook zou ze tijdens haar eerste huwelijk zwanger zijn geraakt van haar derde man.

Davis' pogingen om te ontkomen aan de verplichting om homo's gelijk te behandelen hebben vooralsnog niets opgeleverd. Aangezien ze inmiddels met haar weigering een bevel van het hooggerechtshof negeert, maakt ze zich volgens justitie schuldig aan minachting van het hof. Daarop staat in de Verenigde Staten een boete dan wel een gevangenisstraf. Het is onduidelijk of een eventuele boete door Davis zelf moet worden betaald of door haar werkgever, de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden