Weigerambtenaar de cel in, homo's in Kentucky kunnen trouwen

Homo's met huwelijksplannen in de Amerikaanse gemeente Rowan kunnen opgelucht ademhalen. Zij mogen eindelijk hun trouwpapieren aanvragen, nu weigerambtenaar Kim Davis in de cel is beland.

Kim Davis. Beeld anp

James Yates en William Smith waren vrijdagochtend de eerste geliefden die profiteerden van Davis' straf. Hun aanvraag voor een trouwboekje werd meteen in behandeling genomen in het gemeentehuis van Rowan, in de staat Kentucky, door een ambtenaar die hen feliciteerde met hun huwelijk. Buiten stond de echtgenoot van de veroordeelde weigerambtenaar, waar hij een spandoek omhooghield met de tekst 'welkom in Sodom en Gomorra'.

Davis verscheen gisteren voor de rechter met zes van haar werknemers uit het gemeentehuis, onder wie haar zoon. De Amerikaanse werd daar schuldig bevonden aan minachting van het Hof, omdat ze een eerder gerechtelijk bevel om homo's gelijk te behandelen had genegeerd. De rechter achtte een geldstraf 'niet effectief' genoeg om Davis van gedachten te doen veranderen en stuurde haar daarom de gevangenis in. Aan haar medewerkers gaf hij het advies om 'geen fratsen' meer uit te halen.

De veroordeling lijkt een voorlopig einde te maken aan Davis' langdurige gevecht tegen de implicaties van een eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof, dat in juni besloot dat homostellen overal in Amerika mogen trouwen. De strengchristelijke ambtenaar vond dat zij en haar ondergeschikten daar niet aan mee hoefde te werken, maar daar dachten de lokale rechtbank en het Hooggerechtshof anders over.

'Doe je werk!'

De opschudding rond Davis' langdurige weigering bereikte een hoogtepunt op dinsdag, nadat het Hooggerechtshof haar beval aan het werk te gaan en aan eerder geweigerde koppels hun papieren te geven. Verschillende homostellen verzamelden zich in het gemeentehuis, vergezeld door cameracrews en boze activisten, en eisten hun rechten op. Davis gaf nog steeds niet thuis.

Een van de aanvragers boog zich boos naar haar toe, en zei: 'Ik betaal jouw salaris', verwijzend naar de belasting die hij afdraagt. 'Ik betaal jou om mij nu te discrimineren.' Hij kreeg steun van omstanders, die 'doe je werk' schreeuwden, maar andere activisten betuigden juist hun steun voor Davis met de kreet 'prijs de heer!'

Tekst loopt door na de video

Scheve schaats

Davis is niet de enige ambtenaar in de VS die heeft geweigerd homo's te trouwen, maar inmiddels wel de bekendste. Zij wordt bijgestaan door Liberty Counsel, een advocatenkantoor dat volgens zijn website gratis advies verleend voor 'het ondersteunen van godsdienstvrijheid en de onaantastbaarheid van het leven en de familie'. Volgens de Amerikaanse krant de Washington Post noemen homobelangenorganisaties het kantoor een 'haatgroep'.

De vrouw beriep zich op de vrijheid van godsdienst en heeft in een verklaring laten weten dat haar weigering niet een kwestie van leven of dood is, maar van 'hemel of hel'. Volgens critici neemt zij het in andere gevallen helemaal niet zo nauw met haar geloof, omdat ze al drie keer gescheiden en vier keer getrouwd is. Ook zou ze tijdens haar eerste huwelijk zwanger zijn geraakt van haar derde man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden