Weigerachtige asielzoekers komen op straat

Het kabinet heeft vrijdag besloten het asielbeleid flink aan te scherpen. Uitgeprocedeerde asielzoekers die niet meewerken aan hun terugkeer naar het land van herkomst, worden uit de opvang op straat gezet....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Premier Kok zei gisteren na afloop van het kabinetsberaad dat 'er nu gevolgen aan zijn verbonden als asielzoekers niet meewerken aan terugkeer'. Asielzoekers beweren juist dat de ambassades van hun land hen tegenwerken. 'Het gaat erom dat asielzoekers meewerken', benadrukte Kok.

Het kabinet besloot tot de maatregel na advies van de commissie-Van Dijk. Van Dijk is rechter.

Het kabinet gaat ook asielzoekers aanpakken die zonder reispapieren aan de grens verschijnen. 'We zijn gedwongen maatregelen te nemen, omdat 75 à 80 procent van de asielzoekers documentloos zijn', zei Kok.

Als asielzoekers hun papieren aan een malafide reisagent hebben afgegeven, wat vaak gebeurt, dan wordt de asielzoeker direct teruggestuurd. Het kabinetsbesluit is met spoed naar de Raad van State gestuurd voor advies.

Bosniërs en Liberianen die een tijdelijke verblijfsvergunning hebben, worden teruggestuurd. Het kabinet vindt dat Liberia en gebieden waar Bosniërs het voor het zeggen hebben, veilig genoeg zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden