Weigerachtig Iran

Het kan niemand verbazen: Iran heeft geen gehoor gegeven aan de eis van de VN-Veiligheidsraad om te stoppen met de verrijking van uranium....

Het Internationaal Atoomagentschap heeft inmiddels bevestigd dat Iran doorgaat met de verrijking van uranium, zo blijkt uit een uitgelekt rapport aan de Veiligheidsraad. En wat nog zorgwekkender is: door gebrek aan Iraanse medewerking heeft de nucleaire toezichthouder van de VN de afgelopen drie jaar niet kunnen vaststellen of het kernenergieprogramma van het land louter een vreedzaam doel dient. Juist dat stugge gebrek aan openheid, gevoegd bij het feit dat Teheran achttien jaar lang bepaalde nucleaire activiteiten heeft verheimelijkt, heeft de Veiligheidsraad een maand geleden doen besluiten tot zijn ultimatum.

Deze stap komt geenszins voort uit een complot dat Iran beoogt te muilkorven, zoals Teheran beweert. De voorstellen die de vijf vaste leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland twee maanden geleden hebben gedaan, bieden uitzicht op tal van handelsvoordelen, alsook op de levering van geavanceerde technologie voor de bouw van krachtcentrales; zelfs wordt verrijking van uranium onder IAEA-supervisie op langere termijn niet uitgesloten.

Hoe nu verder? Als de Veiligheidsraad zijn eigen ultimatum serieus neemt, kan de volgende stap eigenlijk alleen maar zijn: sancties. Maar het is duidelijk dat Rusland en China daarvoor in deze fase nauwelijks zijn te porren. Daarom kan het geen kwaad dat de Europese landen nog een diplomatieke overlegronde met Iran beproeven. Waarbij aan de inhoud van het VN-ultimatum uiteraard niet kan worden getornd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden