Weigeraar koos goede kant

Niet elke Nederlander stond in de kwestie-Indonesië aan de verkeerde kant. Volgens Anja en Jaap Schipper verdient de dienstweigeraar van toen een spijtbetuiging....

Dat is klare taal van Bot, alleen wordt een groep niet genoemd. Dat zijndegenen die geweigerd hebben in Indonesië te dienen. Bot zegt: 'Paswanneer men op de top van de berg staat, kan men zien wat de eenvoudigsteen kortste weg naar boven zou zijn geweest.' Maar is dat wel zo? Er warener die toen al inzagen dat Nederland verkeerd bezig was. Een van diegenenwas onze vader, toen dienstplichtig militair van net in de twintig. Met debezettingstijd nog vers in het geheugen vond hij het onverdraaglijk datNederland een volk zijn recht op onafhankelijk ontzegde. Hij zag in dat detijd van het kolonialisme voorbij was, hij vond het volkomen verkeerd ommet militaire middelen de Indonesiërs in een ouderwets koloniaal keurslijfte dwingen. Dus hij nam zijn verantwoordelijkheid en weigerde, ondanks dedraconische straffen waarmee werd gedreigd, daaraan deel te nemen. Hij isop het moment van inscheping niet op komen dagen en ondergedoken.

De onderduikperiode duurde zeven zware jaren. Jaren van illegaliteit,van opgejaagd zijn, van hard en zwaar werken en een ontbrekendtoekomstperspectief. Na zijn arrestatie en veroordeling heeft hij anderhalfjaar gevangen gezeten en daarna moest hij nog anderhalf jaar nadienen. Bijelkaar een periode van tien jaar die een zwaar stempel heeft gedrukt op hetleven van onze ouders. Maar onze vader heeft nooit getwijfeld aan zijnbeslissing. Hij was tot aan zijn dood (1998) ervan overtuigd dat hij en deandere weigeraars het bij het rechte eind hadden.

Dus bij de spijtbetuigingen van de Nederlandse overheid aan slachtoffersvan de verkeerde politiek - het Indonesische volk, de Nederlandsemilitairen, de Nederlands-Indische gemeenschap - behoren ookspijtbetuigingen aan hen die wel aan de goede kant van de geschiedenisstonden: de dienstweigeraars.

Beter te laat dan nooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden