Wehkamp-catalogus

DE PARTIJ van de Arbeid wil de komende drie à vier jaar negen miljard gulden structureel en zestien miljard incidenteel extra uitgeven aan onderwijs, zorg, veiligheid, kinderopvang en verlof....

Onderwijs profiteert het meest van het plan van de PvdA-fractie. Om in 2005 alle leerlingen van 9 tot 19 jaar on line te laten werken, trekt de partij eenmalig drie miljard uit. Structureel kost de introductie van informatietechnologie 900 miljoen extra.

Nog eens drie miljard heeft de PvdA gereserveerd aan extra's voor personeelsbeleid, verlaging van de werkdruk door 'onderwijsondersteuners' in de school aan te stellen en de schoolgebouwen op te knappen. Voor het achterstandenbeleid en het beroepsonderwijs is er nog een miljard uit de PvdA-pot beschikbaar.

Het terugdringen van de wachtlijsten en het verlagen van de werkdruk in de zorg mag van de PvdA een kleine drie miljard meer kosten dan nu is voorzien. Voor openbaar vervoer trekt de partij negen miljard uit.

Om met D66 te spreken: het is een hele Wehkamp-catalogus vol leuke dingen voor de mensen. Maar wat staat bovenaan op de verlanglijst en wat kan wachten? En: hoe financiert de PvdA de extra 'investeringen'?

Het antwoord op die vragen geeft de PvdA niet. De partij komt niet verder dan een pleidooi voor 'een nieuwe balans tussen investeringen, schuldaflossing en belastingverlaging'. Ze acht bovendien 'een nadere afweging van de uitgangspunten van het regeerakkoord onontkoombaar' - zonder die afweging zelf te maken.

Het scenario van minister Zalm van Financiën blijft zo onaangetast. Dat voorziet in het kader van de Voorjaarsnota binnenkort in een discussie over de besteding van 3,6 miljard aan meevallers over 2000. Voor 2001 is een vergelijkbaar bedrag voorzien.

Zalm wil pas later dit jaar praten over de begroting voor 2001 en over de besteding van de meevallers aan de inkomstenkant (11 miljard in 2000 en 17,5 miljard in 2001). Deze meevallers zijn voor de helft bestemd voor aflossing van de staatsschuld en voor de andere helft voor lastenverlichting. VVD en D66 willen minder lastenverlichting en meer aflossing van de staatsschuld, waarover met Zalm valt te praten.

Het is teleurstellend dat de fractie van de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer, die maandenlang gewerkt heeft aan de notitie Kracht en kwaliteit, haar beredeneerde verlanglijst niet van de bijbehorende dekking heeft voorzien. Daardoor geeft zij het initiatief terug aan het kabinet en kan Zalm ongestoord zijn gang blijven gaan. De PvdA ontbeert het zelfbewustzijn om een politiek gevecht aan te gaan om de noodzakelijk geachte 'kwaliteitssprong' te verwezenlijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.