‘Wegwezen, anders pleegt u obstructie’

Rond de G8-top leven burgers, betogers en agenten ongemakkelijk langs elkaar heen...

Van onze correspondent Sander van Walsum

In het centrum van Bad Doberan verwijderen andersglobalisten de affiches waarop het optreden van een obscure rockband wordt aangekondigd. Het papier dwarrelt over het plein. ‘Deze band propageert het rechts-extremisme’, leggen ze uit. ‘Dat is algemeen bekend.’ ‘Waarom scheuren jullie dan die posters van de muur?’ ‘Om de mensen niet aan de verleiding bloot te stellen.’ ‘Maken jullie uit waar mensen naar mogen luisteren?’ ‘In dit geval wel.’

Dag vol demonstraties
De G8-top, die vandaag begint in het Duitse Heiligendamm, is woensdag voorafgegaan door opnieuw een dag vol demonstraties en zitblokkades door tienduizenden andersglobalisten. De politie verrichte 136 arrestaties onder betogers die te dicht bij het conferentieoord waren gekomen, acht agenten raakten lichtgewond.

In de wijdere omgeving van Heiligendamm heerst woensdag echter vooral een ongemakkelijke coëxistentie tussen de normaliteit van burgers en toeristen, en de uitzonderingstoestand rond de top.

De weg van Bad Doberan naar Heiligendamm is geblokkeerd door politiemensen uit Thüringen en Beieren. Zij blijken niet in staat de hun toebedachte rol van hulpverlener te vervullen. ‘Bent u hier bekend?’, vraagt een toerist op een huurfiets. ‘Negativ’, luidt het antwoord. ‘Dus u weet niet hoe ik in Kühlungsborn kan komen? ‘Negativ.’ ‘Een van uw collega’s ook niet?’ ‘Mijn collega’s ook niet.’

Even verderop wordt een aantal aspirant-demonstranten tegengehouden. ‘Daar is een blokkade gaande’, legt een politieman uit. ‘Daarom zijn wij juist hier.’ ‘En daarom ontzeggen wij u de toegang.’ ‘Op grond van welk artikel?’ ‘Dat vraagt u maar aan uw advocaat.’ Uit de groep klinkt hoongelach op. ‘En nu wegwezen, anders pleegt u obstructie.’

‘Jetzt geht’s los’, brult een betoger
Bij een van de doorgangen van het zeker twaalf kilometer lange hek rond het conferentieoord – in de berichtgeving varieert de maatvoering nogal – zijn enkele duizenden betogers op de door bomen omzoomde landweg gaan zitten. De aanvoerders bereiden de betogers mentaal en strategisch voor op een politiecharge. Zij kennen hun klassieken. Elke beweging bij het hek wordt als het begin van het tegenoffensief aangemerkt. ‘Is dát nou nodig?’, roepen demonstranten als zij ook maar veronderstellen dat de politie de wapenstok trekt.

In een belendend korenveld landen acht helikopters. ‘Jetzt geht’s los’, brult een blokkadedeelnemer. Er ontbranden discussies: is dit een afleidingsmanoeuvre, of gaat het nu écht gebeuren. Honderden betogers verlaten de blokkade, en gaan trekken op naar de helikopters, het jonge graan vertrappend. ‘Provoceren jullie daar de politie niet mee?’ ‘Nee, zij provoceren óns!’ ’s Avonds vraagt de eigenaar van het terrein vertwijfeld op tv lokale televisie op wie hij de schade kan verhalen.

Een shuttlebus met die journalisten van Bad Doberan wordt onderweg naar het perscentrum in Kühlungsborn door een andersglobalistische rijwielbrigade tot stoppen gedwongen – een actie die deze middag nog vaak zal worden zal worden herhaald. Leden van het zogenoemde Clowns Army dansen om de bus, onder het uitroepen van onsamenhangende kreten slakend met veel medeklinkers. De inzittenden zijn not amused over deze ‘creatieve actiemethode’.

In het internationale perscentrum mengt een vrouw in bonte uitdossing zich in het gesprek van een paar journalisten. ‘Ik ben van Attac, de club van al die blokkades.’ ‘Na und?’, antwoordt een redacteur van de Duitse zender NDR. ‘Moeten we u nu op uw gezicht gaan slaan?’ ‘Dat zou u wel wíllen hè?’

Omdat de shuttleverbinding later aan het eind van de middag door blokkades geheel is ontregeld, begeven een paar Duitse nieuwsjagers zich per taxi naar de renbaan bij Hohen Niendorf. Want ook daar zou iets loos zijn. Tot hun teleurstelling grazen er slechts paarden in een sereen weiland.

Bij Rethwisch steken betogers op weg naar Rostock de liftduim uit naar een auto die rechtsomkeert heeft moeten maken voor een blokkade. De bestuurder beantwoordt het gebaar met een opgestoken middelvinger. De andersglobalisten hebben zich niet geliefd gemaakt in Heiligendamm en omgeving.

Duitse politie arresteert Volkskrant-fotograaf

Daniel Rosenthal, fotograaf van de Volkskrant, is woensdag door de Duitse politie opgepakt terwijl hij betogers fotografeerde niet ver van Heiligendamm, waar de G8-top plaatsheeft. Rosenthal is gearresteerd op basis van videobeelden die de politie maakte tijdens de onlusten zaterdag in Rostock, waarbij honderden gewonden vielen toen autonomen slaags raakten met agenten. Rosenthal, die zaterdag aan het werk was bij het ‘zwarte blok’ – genoemd naar de kleding van de autonomen – zou aanzetting tot geweld ten laste zijn gelegd.

Hij verblijft met nog ongeveer tweehonderd arrestanten in Rostock. Zijn perskaart, camera’s en telefoon en accreditatie zijn hem afgenomen. Het Duitse weekblad Stern, voor wie Rosenthal ook werkt, heeft een advocaat ingeschakeld. Deze had woensdagavond nog geen toegang tot hem gekregen.

Tijdens de G8-top in het Duitse Heiligendamm houdt de politie woensdag de wacht voor het hek dat om de plaats is heengezet. Duizenden betogers zijn in botsing gekomen met de politie. De politieke leiders van de G8 zijn per helikopter vervoerd. (ANP) Beeld
Tijdens de G8-top in het Duitse Heiligendamm houdt de politie woensdag de wacht voor het hek dat om de plaats is heengezet. Duizenden betogers zijn in botsing gekomen met de politie. De politieke leiders van de G8 zijn per helikopter vervoerd. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden