Wegvoeren van chemische wapens uit Syrië stagneert tot woede van Washington

De VS hebben donderdag van Syrië geëist dat het onmiddellijk maatregelen neemt om de afvoer van chemische wapens op tijd te laten verlopen. Minister van Defensie Hagel belde met Moskou nadat bekend werd dat nog altijd 96 procent van het arsenaal in Syrië is.

DEN HAAG/WARSCHAU - De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) liet donderdag weten dat in januari slechts 30 ton van de chemische wapens was opgeruimd en afgevoerd. Dat is 4 procent van de 700 ton gevaarlijkste stoffen die eigenlijk op 1 januari moesten zijn weggevoerd.


'De Syrische regering moet zijn verantwoordelijkheid nemen om te voldoen aan de afspraken die het heeft gemaakt', zei Hagel tijdens een bezoek aan Polen. 'Damascus moet dit oplossen', aldus de bewindsman. Alle chemische wapens en grondstoffen moeten volgens een VN-resolutie op 1 juli uit Syrië zijn verwijderd door de VN en de OPCW. De Amerikaanse vertegenwoordiger bij de OPCW zei kort daarna dat Syrië extra materieel heeft gevraagd om de wapentransporten naar de havenstad Latakia veilig te laten verlopen.


Volgens Damascus waren 'zorgen over de veiligheid' de reden voor de vertraging. De OPCW noemde eind december ook de onveiligheid op de wegen als een van de redenen waarom de 700 ton op 1 januari Syrië niet had verlaten. Het was moeilijk een veilige route te vinden voor het transport in het door burgeroorlog geteisterde land en er was ook nog slecht weer.


Damascus wil nu onder andere elektronische apparatuur om wegbommen te ontdekken en bepantserd materiaal voor de bescherming van de containers. 'Deze eisen zijn zonder weerga', zei de Amerikaanse vertegenwoordiger bij de OPCW, Robert Mikulak. 'Ze getuigen van een onderhandelingsmentaliteit in plaats van een veiligheidsmentaliteit.'


Ook het Witte Huis eist dat Damascus in de komende dagen snel aan zijn verwachtingen voldoet. OPCW-chef Ahmet Üzúmcü sprak tegelijkertijd in Den Haag de hoop uit dat er meer vaart komt in de afgesproken ontmanteling. Op donderdag werd volgens de OPCW een tweede lading chemische wapens uit Latakia verscheept. De eerste keer was op 7 januari. Voor 5 februari moet de 700 ton uit Syrië zijn afgevoerd.


Het is niet waarschijnlijk dat dit tijdschema wordt gehaald, gezien de vertraging. 'Het is niet genoeg en er is geen teken van meer', aldus een bron bij de OPCW. De internationale operatie om de wapens te vernietigen loopt nu zes tot acht weken achter.


De internationale vredesconferentie over Syrië gaat op 10 februari verder. De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken, Faisal Makdad, zei dat donderdag in Genève. De conferentie begon op22 januari in Montreux en verhuisde de volgende dag naar Genève.


Volgens Makdad duurt de volgende gespreksronde een week en nemen er wat zijn delegatie betreft dezelfde mensen aan deel, inclusief de minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem. De partijen zijn elkaar niet genaderd in de eerste gespreksronde. Wel leek de regering-Assad woensdag bereid te denken over de mogelijkheid van een overgangsregering. Eerder wees de regeringsdelegatie die suggestie verontwaardigd van de hand.


Zowel de oppositie als de regeringsdelegatie nam deel aan een minuut stilte voor de naar schatting 130 duizend doden die zijn gevallen in de burgeroorlog. Een oppositielid stelde voor de slachtoffers te gedenken waarna alle aanwezigen opstonden. Ahmad Jakal van de Nationale Coalitie noemde het 'een mooi symbolisch moment'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden