Weggezonden bestuurder Den Bosch declareerde privé-uitgaven Ex-wethouder misbruikte creditcard

De onlangs door de raad weggestuurde Bossche PvdA-wethouder P. Kagie heeft de gemeentelijke creditcard die hem als wethouder ter beschikking stond bij herhaling misbruikt....

Van onze verslaggever

DEN BOSCH

Kagie declareerde enkele duizenden guldens aan privé-uitgaven ten onrechte als uitgaven ten behoeve van zijn werk. Het ging voornamelijk om betalingen in hotels en restaurants.

De gemeente spreekt van 'voortdurend, systematisch, onrechtmatig gebruik'. De oud-wethouder heeft het geld terugbetaald en zegt dat hij alleen slordig is geweest in zijn uitgaven. De gemeente wil hem niet strafrechtelijk vervolgen, omdat er geen sprake zou zijn van 'de welbewuste wil om zich te verrijken', aldus burgemeester A. Rombouts.

Met de politieke carrière van Kagie lijkt het nu wel gedaan. Twee weken geleden zegde de raad het vertrouwen in hem op, omdat hij een inwoner van Den Bosch had geslagen.

Zijn fractie wil hem ook niet meer als normaal raadslid. PvdA-fractievoorzitter R. Rottier: 'Hij moet met onmiddellijke ingang vertrekken. Wegwezen. Niet alleen om de zaak zelf, maar ook om de enorme schade die hij de partij hiermee berokkent.'

Oud-burgemeester J. van der Beek blijkt Kagie al enkele dagen voor het raadsdebat over zijn vuistslag zijn gemeentelijke creditcard te hebben afgenomen. Het Brabants Dagblad onthulde dat gisteren. Volgens Van der Beek heeft ze de zaak toen niet in de openbaarheid gebracht omdat het geld was terugbetaald, er geen sprake was van echte fraude en de kwestie 'het debat over Kagie's integriteit te veel zou hebben beïnvloed'. Ook Rombouts zegt dat hij de zaak om deze redenen niet naar buiten zou hebben gebracht. En 'om de indruk te vermijden dat de gemeente aan het natrappen is'.

Kagie was al in februari van dit jaar te verstaan gegeven dat hij zijn creditcard misbruikte. De daarop volgende zes maanden bleef hij daarmee echter doorgaan. Volgens Rombouts is Kagie privé-uitgaven en zakelijke gaan vermengen. Het afgelopen half jaar gaf Kagie dertienduizend gulden uit met zijn creditcard.

Drieduizend gulden betaalde hij, na langdurig aandringen van de gemeente, terug omdat het privé-uitgaven betrof. Voor 6500 gulden gaf hij uit in restaurants en hotels op voor de gemeente aannemelijke zakelijke basis; 3500 gulden nam hij contant op. Voor duizend gulden daarvan kon hij geen bonnetjes overleggen.

De oud-wethouder, die onbereikbaar is voor commentaar, heeft aangevoerd dat hij met de 3500 gulden contant geld de consumpties betaalde van groepen die hij rondleidde in Bossche stadswijken om zijn beleid aanschouwelijk te maken. Na afloop trakteerde hij die groepen op een drankje in de buurtkroeg, waar niet met een creditcard kan worden betaald.

Dat hij van deze en andere uitgaven geen of te weinig bonnetjes had, wijt hij aan zijn slordigheid. Oud-burgemeester Van der Beek wil van slordigheid echter niets weten. Ze zegt: 'Onzin, dat is wel opzet als je er al eerder op bent aangesproken. Hij heeft ook daarna nog duizenden guldens uitgegeven.'

De gemeente heeft Kagie overigens ook enkele honderden gulden aan taxikosten laten terugbetalen. De wethouder liet ritjes van en naar huis en naar afspraken met zijn fysiotherapeut ten onrechte op gemeentekosten uitvoeren.

'Dit alles past precies in het beeld van onaantastbaarheid dat Kagie in de loop der jaren om zich heen heeft geschapen', zegt het Bossche GroenLinks-raadslid E. van Oncken. 'Alles moest kunnen. Ach, het zal wel geen fraude zijn, maar hier spreekt precies de arrogantie en slordigheid uit die wij van hem kennen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden