Weggaan is teken van kracht

Frederiek de Vlaming suggereert dat Kok de beloningsstijging bij de ING-top nog steeds ziet als exhibitionistische zelfverrijking (U-pagina 30 januari)....

Hij had internationaal aandacht kunnen vragen voor het ‘duivelse dilemma’. Hij had duidelijk kunnen maken dat de bankwereld deze dynamiek nooit op eigen kracht zou kunnen stoppen. Dat politiek en samenleving aan een krachtig halt dienden bij te dragen. De kredietcrisis had hij er niet mee voorkomen. Maar wat zou hij toen en nu, bij de commissie-De Wit, een goed figuur geslagen hebben.

Eric van Kleef, Leiden

Complex
Nout Wellink van De Nederlandse Bank heeft deze week een rookgordijn opgetrokken waardoor zijn schuld aan de crisis aan het zicht wordt onttrokken (Economie, 2 februari).

Hij zei doodleuk tegen de commissie: ‘Ik snapte het risico toen het te laat was.’ Hij deed het daarmee voorkomen alsof de situatie en de risico’s die zich voordeden heel erg complex waren waardoor hij machteloos was. Wat hij echter niet vertelde, was hoe zijn organisatie als organisatie fundamenteel tekort is geschoten in de analyse van de crisis. Letterlijk zei hij dat ze wel de risico’s afzonderlijk konden schatten, maar niet de opeenstapeling van die risico’s en de wijze waarop die op elkaar konden inwerken.

Dit is een ernstig tekort. Het betekent dat ze bij De Nederlandse Bank complexiteit niet als een serieus gegeven beschouwen. De Nederlandse Bank toont daarmee het onvermogen aan om met complexe situaties om te gaan. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst.

Ton Jörg, Houten

Noortje
De financiële crisis is nog niet voorbij. Bij De Nederlandsche Bank is men het spoor een beetje bijster en bij Van den Ende loopt de kaartverkoop voor musicals terug. Tip: stuur Noortje (Mary Poppins red.) een avond in de week langs bij Nout Wellink. Zij weet als geen ander hoe je een ingeslapen bankdirecteur weer bij de les krijgt.

John Rouvroye, Maastricht

Bonus
De kop ‘Alleen de commissie-De Wit is tevreden’ (Voorpagina, 5 februari) is het waard ingelijst te worden. Magistraal. Ik lag in een deuk. Hoe is het mogelijk om in één zin een hele situatie zo doeltreffend uit te beelden. De uitvinder (of vindster) verdient een bonus.

Wim de Groot, Hoofddorp

Zuinig
‘Ja, onderschat had Wellink wel iets’ (Voorpagina, 2 februari), boven een overigens alleszins zakelijk verslag. De kopschrijver legt een lekker puhtoon in zijn woorden. Ik vind dat misplaatst. Ik heb vaker de indruk dat de Volkskrant in zijn voorpaginakoppen, en soms ook -foto’s, met De Telegraaf wil concurreren. Raad ik af. Overigens ben ik van oordeel dat we op Wellink zuinig moeten zijn.

Ben Bal, Loenen aan de Vecht

Zwembroek
Mooie metafoor van William White voor de Tweede Kamercommissie die de kredietcrisis onderzoekt (Economie, 4 februari): ‘Pas als het eb wordt, zie je wie zijn zwembroek aan heeft.’ Of holle retoriek? Als water helder is, zie je dat bij vloed ook wel. Behalve als er een snelle jongen met zijn jetski doorheen ploegt. Bovendien: bij afnemend tij moet je niet willen zwemmen. Mag ook niet, daar wordt voor gewaarschuwd.

En op een goed strand zijn toezichthouders die zo nodig daadwerkelijk ingrijpen.

Arie Bloed, Borne

Mediagoeroe
Het steeds terugkerende mantra van bankiers en politici de afgelopen weken is: ‘Met de kennis van nu had ik het anders gedaan.’

Dat is een lege frase geworden en dat maakt mij niet minder ongerust. Premier Balkenende heeft vast en zeker dezelfde mediagoeroe in dienst als de bankiers en de financiers die aan de tand worden gevoeld. In de politiek en het bankwezen zijn de communicatietrainingen niet van de lucht.

Kom op heren. Wees eens authentiek. Ik prik er zo doorheen. Het is een zin die in de jaren negentig in zwang kwam en in neuro-linguïstische trainingen werd gedoceerd: dat het verleden niet de voeding van het heden en de toekomst mag zijn. Ik zou liever excuses horen en willen weten hoe het beter kan.

S. van Zoeren, Alkmaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden