Wegens mensenkennis gesloten

Boekenweek

Die redt het niet, sprak Wieners oma toen ze zich over het kraambed boog. Zeventig jaar later viert de auteur zijn verjaardag in een uitpuilende kroeg. Arjan Peters was er bij.

'Gelukkig heb ik mijn misogynie nog, en mijn drankzucht', sprak L.H. Wiener afgelopen zondag in café Sligting te Overveen. Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag en zijn 50-jarig schrijverschap werd hem een boek overhandigd: LHW70- Een liber voor een libertijn. Het actieve L.H. Wiener Genootschap heeft er 450 laten drukken. Zoiets 'schopt mijn thematiek helemaal aan flarden', zoals de einzelgänger verbluft vaststelde.

Onder de literaire vrienden bevonden zich P.F. Thomése, Pieter Waterdrinker en Geerten Meijsing. De Haarlemse schrijver van klassieke verhalen wordt sinds een jaar of tien op waarde geschat en moet zich nu zelfs een genootschap en een uitpuilende stamkroeg te zijner ere laten welgevallen.

Geschikter locatie dan 'café billard' C.J. Sligting was niet mogelijk. In het vriendenboek heeft Annalisa Hemmes een fietstocht uitgezet langs Wienerplekken. Veel cafés, maar ook Albert Heijn in de Grote Houtstraat. Daar speelt zich het verhaal 'AH-Erlebnis' af. De route eindigt in de kroeg die nog steeds heet naar de legendarische kastelein Carel Sligting (1930-1984).

In dit etablissement treiterde de schrijver Louis Ferron in 1984 de temperamentvolle Wiener dermate dat die er op sloeg, om een dag later aan te bieden Ferrons tandartsrekening te betalen (losse voortand).

Heel fatsoenlijk, vond Louis. Vrienden.

Heilige hel

Bij Sligting denken alle liefhebbers aan het titelverhaal uit Wegens mensenkennis gesloten, nu herdrukt in De verhalen, de Wienerbijbel van ruim 1.100 pagina's (Atlas Contact; euro 49,99). In het oeuvre worden veel weerloze doden geëerd - omgekomen leerlingen, geplette dieren, maar ook deze onfortuinlijke kastelein, een drukke man met een onderkin en vleesoren. Sligting werd gesloopt door de fiscus, dure vriendinnen en inbraken, waardoor hij ook zijn verzameling modeltreinen verloor.

Beeld Harshagen en Hrastar

De zaak verliep. Sligting trok zich terug in zijn volgestouwde woning boven het café, 'zijn heilige hel', en hing beneden een briefje op de deur: 'Wegens mensenkennis gesloten'.

Hij kreeg kanker en stierf. Wiener gedenkt de man met een verhaal dat uitmondt in een gedicht met de regels 'Zes containers eenzaamheid/ Hebben ze uit je kamers gehaald./ Had je die palingvellen niet eens kunnen opruimen?/ Je kat was al twee jaar dood.// Alles is nu keurig opgeruimd./ Alles staat nu op zijn plaats./ Behalve jij.'

Kort na Wieners geboorte, op 16 februari 1945 in het Anna Paviljoen te Amsterdam, boog zijn oma zich over de vijf-en-een-halve pond aan Lodewijk in het kraambed, en zei: 'Die redt het niet.'

Twee weken later was ze dood. Wiener wil maar zeggen. En gaat daar gelukkig mee door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.