'Wegenkaart' Seoul voor oplossing crisis Noord-Korea

Zuid-Korea heeft een 'wegenkaart' opgesteld die een einde kan maken aan de crisis rond bovenbuur Noord-Korea. Het plan is ingediend bij de Amerikaanse ambassadeur in Seoul, Thomas Hubbard....

ANP

De term 'wegenkaart' is een verwijzing naar het plan dat er ligt voor de oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Noord- en Zuid-Korea gelden als aartsvijanden. De Koreaanse Oorlog (1950-1953) eindigde met een bestand. Een vredesakkoord is nooit getekend.

Pyongyang heeft recent een kernreactor opgestart omdat het zegt kernenergie nodig te hebben. De energiebehoefte is volgens het stalinistische land het directe gevolg van de gestaakte levering van Amerikaanse olie. De VS stopten die levering nadat was gebleken dat Noord-Korea in weerwil van afspraken een clandestien kernprogramma had. Pyongyang stapte vervolgens uit het verdrag dat de verspreiding van kernwapens verbiedt. VN-wapeninspecteurs werd de deur gewezen.

De Amerikaanse president Bush reageerde zondag tevreden op de 'goede vooruitgang' die er afgelopen weekeinde in het conflict over het omstreden Noord-Koreaanse nucleaire programma is geboekt. Noord-Korea gaf zaterdag namelijk voor het eerst aan bereid te zijn tot de multilaterale dialoog waarom de Verenigde Staten heeft gevraagd.

Als de VS bereid zijn tot een 'moedige ommezwaai' en zich niet meer zo vijandig opstellen, houdt Noord-Korea niet vast aan een bepaalde vorm van dialoog, deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang mee. Tot dusver wilde de communistische staat directe gesprekken met de Verenigde Staten. De VS willen bij de gesprekken ook Rusland, China, Zuid-Korea en Japan betrekken.

Noord-Korea heeft de VS er de afgelopen tijd herhaaldelijk van beschuldigd na de Irak-oorlog een invasie te willen uitvoeren in de noordelijke helft van het Koreaanse schiereiland. De VS heeft die beschuldigingen altijd van de hand gewezen. Washington benadrukt een diplomatieke oplossing na te streven. Volgens de Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur heeft de oorlog in Irak geleid tot meer 'flexibiliteit' in het Noord-Koreaanse standpunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden