Wegener zint op bladen over grens

Het krantenconcern Wegener overweegt in de toekomst krantenuitgeverijen in het buitenland te kopen. Dat zei bestuursvoorzitter Hauwert van het bedrijf woensdag tijdens de persconferentie over de jaarcijfers....

Net als andere krantenbedrijven zit Wegener klem op de Nederlandse markt. Overnames kunnen niet meer, omdat de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) dat niet zal toestaan. 'En dit is toch een bedrijfstak waar je enorme schaalvoordelen kunt halen. Nog steeds', stelt Hauwert.

De topman denkt daarbij niet zozeer aan drukpersen of bezorging, en al helemaal niet aan het delen van de redactionele inhoud: 'Het gaat om systemen zoals de automatiseringssystemen. Als je die kosten kunt delen, kun je nog heel wat besparen.'

Hauwert wil niet speculeren over waar de over te nemen bedrijven zich zouden moeten bevinden. België, Duitsland? 'Landen die dichtbij ons liggen.'

Gemakkelijk zal het niet worden, denkt Hauwert. Krantenuitgeverijen in Duitsland zijn vaak veel groter, en het zijn vaak familiebedrijven. 'Er zijn bedrijven bij met oplages van 700 duizend stuks. Die kosten evenveel als we twee jaar terug moesten betalen voor de VNU-kranten.' Hij kent overigens geen bedrijf dat werkelijk te koop staat.

Onlangs begon een van Wegeners kranten, Tubantia, ook abonnees in Duitsland te bedienen. Maar dat heeft met expansie nauwelijks te maken. 'Een deel van onze lezers is de laatste tijd in Duitsland gaan wonen, en die willen toch Tubantia nog ontvangen.'

Voorlopig zal Wegener het moeten hebben van het verder perfectioneren van het bestaande krantenbedrijf. In het kader daarvan worden de uitgeefbedrijven van de Provinciale Zeeuwse Courant en van BN/De Stem in Brabant samengevoegd. Verder worden in april zeven krantentitels rondom Zwolle nauwer aaneengesmeed, onder meer door ze allemaal naar de ochtend te brengen. In november gingen de Arnhemse Courant en het Gelders Dagblad al op in de Gelderlander.

Wegener had zwaar te lijden onder het inzakken van de conjunctuur. De omzet daalde met 5 miljoen tot 973 miljoen euro. De winst halveerde precies tot 28,8 miljoen.

Kranten leverden een omzet van 749 miljoen op en een bedrijfsresultaat van 80,7 miljoen euro, tegen 126,6 miljoen in 2001. Voor het lopende jaar verwacht Wegener een stijging van de winst per aandeel dankzij kostenverlagingen.

De activiteit die het concern had moeten bevrijden uit de beknelling, de direct-marketing (ongevraagd doch geadresseerd drukwerk), deed het nog slechter. De omzet steeg louter dankzij overnames met 30 miljoen tot 167 miljoen euro, maar het bedrijfsresiultaat slonk van 7,8 miljoen naar 2,7 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden