'Wegenbelasting royaler verlagen'

De wegenbelasting moet met 150 miljoen gulden naar beneden, en niet met 35 miljoen, zoals het kabinet van plan is....

Het kabinet stelt op Prinsjesdag voor de wegenbelasting voor schone en zuinige auto's met 35 miljoen gulden te verlagen. VVD-Kamerlid Hofstra vindt dat er van dit bedrag weinig overblijft 'als je het verdeelt over zeven miljoen automobilisten en de vrachtwagens van transportbedrijven.'

De PvdA wil graag meer geld uittrekken om het gebruik van milieuvriendelijke auto's te stimuleren. '35 Miljoen is een te bescheiden stap, we willen een grotere maken', verklaart PvdA-Kamerlid Crone.

Daarnaast wil hij een algemene verlaging. Zijn partij en de VVD vroegen daar het afgelopen voorjaar al om, omdat toen duidelijk werd dat benzine niet goedkoper zou worden. Crone: 'Het ziet ernaar uit dat de benzineprijs niet daalt, dus dan willen we ook een verlaging voor iedereen.'

De liberalen en sociaal-democraten onderhandelen nog over de verdeling van de 150 miljoen gulden. 'Daarover beslissen we inde weken na Prinsjesdag', zegt Crone. 'Wat in iedere geval niet kan, is dat de verlaging voor zuinige auto's verhaald wordt op andere automobilisten', stelt Hofstra vast.

Het CDA wil nog veel verder gaan dan VVD en PvdA. Kamerlid Reitsma stelt een algemene verlaging van de wegenbelasting voor. Volgens hem 'lijkt 35 miljoen nergens op'.

Zijn partij bepleit een algehele verlaging van de wegenbelasting met 20 procent. In totaal zou het daarbij gaan om een bedrag van bijna een miljard gulden. 'De overheid ving anderhalf miljard extra aan accijns door de gestegen benzineprijzen. Geef dat geld terug aan de automobilist', zegt Reitsma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden