Wegcijferen

Gisteren was Joost Zwagerman in zijn hoedanigheid als VPRO-presentator te gast bij TV3 om zijn gesprekskandidaten voor Zomergasten (vanaf 25 juli) bekend te maken....

Nou ja, misschien is dit wel de geramde koers voor TV3. Je zult je als kijker weliswaar opnieuw een hoop meta-journalistieke ijdelheid moeten laten welgevallen, maar dergelijke vluchtige mediaonderwerpen passen wel helemaal bij het zwalkende TV3 en bij het moment van uitzending. En je krijgt de bekende tv-Nederlanders die je kijkcijfers zo broodnodig kunnen opkrikken. Wordt het programma mogelijk nog t een antwoord op RTL Boulevard. Laat acteur Porgy Franssen, die dinsdag in TV3 over zijn drie uur durende theatermonoloog kwam vertellen, dan voortaan maar gewoon aan de jongens van R.A.M. over. Die kunnen er het juiste, doodernstige gezicht bij trekken, en ze doen ook voor het overige recht aan wat een serieus cultuurprogramma op tv dient te zijn.

In Zomergasten treden straks achtereenvolgens aan: Heleen van Royen, Felix Rottenberg, Theo Maassen, Morris Tabaksblat, Tijs Goldschmidt en Ayaan Hirsi Ali. Zwagerman kondigde aan dat hij zijn vorig seizoen reeds beproefde 'onzichtbare' rol als interviewer gaat fine-tunen, wat woensdag overigens niet wegnam dat er tussen Matthijs van Nieuwkerk en hem lang werd gewikt en gewogen over hoe je dat in het vak het beste doet: jezelf als tv-maker wegcijferen.

Paul Rosenmr heeft er als beginner in het vak, zo kon je dinsdag in zijn Spraakmakende gasten zien, ook al meteen moeite mee. Zijn gespreksgenoot, Gerard van Miltenburg van het Terra College, had een verdrietig verhaal, maar het viel niet mee om daar steeds weer dat snoetje en die wenkbrauwen-stoelendans van de oud-politicus doorheen gemonteerd te zien. Ook al omdat we Rik Felderhof natuurlijk al hebben als het op meeknikken en warm-kijken aankomt.

Mooiste tv-moment van gisteren: het interview met Wei Wei Hu in het Jeugdjournaal. Het zou een leerlinge van Van Miltenburg kunnen zijn. Psychisch beschadigd, maar ogenschijnlijk allesbehalve uitgeschakeld door haar ontvoering. Wei Wei is inmiddels net als de Terra-directeur weer aan de slag op school. En hun tvoptredens waren gisteren het laatste dat we van ze zullen zien en horen. Morgen op tv weer even het drama van de tv-makers zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden