Weg vrij voor Ronde Tafelconferentie Antillen

Het is Curaçao en St. Maarten de afgelopen dagen gelukt om met Nederland de ultieme afspraken te maken over hoe ze straks als nieuwe landen moeten functioneren, eerst in de overgangsfase tot autonoom land, maar ook voor daarna.

Van onze correspondent Jean Mentens

Dat maakt de weg vrij voor een Ronde Tafelconferentie (RTC) op 15 december. Op die RTC wordt de nu voltooide ¿bouwtekening¿ tegen het licht gehouden. Als die wordt goedgekeurd kan de ontmanteling van het Land Nederlandse Antillen beginnen. Men hoopt dat een jaar later Curaçao en St. Maarten voldoende de gewenste structuur hebben opgebouwd om als autonome landen verder te kunnen binnen het Koninkrijk.

Sanering
Wetgeving is rondgekomen over het toezicht op de financiën van de nieuwe landen met als uitgangspunten begrotingsevenwicht en een limiet voor het aangaan van schulden. Nu kan Nederland dit jaar nog beginnen met de sanering van de Antilliaanse schuld van 3,1 miljard gulden en het overnemen van de rentelast tot een bedrag van 483 miljoen.

Een commissie houdt vijf jaar lang niet alleen de financiën van beide nieuwe landen in de gaten, maar ook de benoemingen in de openbare sector, daarna wordt de gang van zaken geëvalueerd.

Er is afgesproken dat Curaçao en St. Maarten samen een monetaire unie zullen vormen met een gezamenlijke centrale bank en een nieuwe gezamenlijke munteenheid : de Dutch Caribbean Florin die gekoppeld is aan de dollar. De Antilliaanse gulden wordt afgeschaft.

Criminaliteit
Hoe de autonome politiekorpsen van St. Maarten en Curaçao precies moeten omgaan met de zeer door Nederland gewenste 'gemeenschappelijke voorziening' was het grootste knelpunt. In die gemeenschappelijke voorziening zit bijvoorbeeld het grotendeels door Nederlanders bemenste en geleide Recherche Samenwerkingsteam (RST) waarmee vooral de zware criminaliteit word bestreden, de internationaal georganiseerde misdaad en het terrorisme. Op de eilanden was men als de dood dat het een instrument zou worden waarmee Nederland de autonome korpsen zouden kunnen betuttelen. De 'gemeenschappelijke voorziening' krijgt wel een eigen directeur, maar wordt ingebed in de lokale korpsen en de korpschefs voeren er het beheer over. De korpschef kan elementen uit de gemeenschappelijke voorziening inzetten naar believen en wordt afgerekend op resultaat.

De RTC van 15 december wordt geleid door Jan Peter Balkenende in zijn functie van voorzitter van de rijksministerraad. Ook schuift minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken aan omdat de kleinere Antilliaanse eilanden gemeenten worden van Nederland en minister Hirsch Ballin van Justitie voor de begeleiding van de wijzigingen van het Koninkrijksstatuut.

Met de afspraken die op de RTC worden beklonken moet men op Curaçao nog naar de bevolking. De kiezers moeten daar in een referendum hun zegen geven aan de wetgeving die op stapel staat voor hun nieuwe land en aan de nieuwe relatie van hun eiland met Nederland. De oppositie op Curaçao is tegen. Ze vindt dat Nederland van deze staatkundige verandering heeft geprofiteerd om eerder meer controle te krijgen dan minder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden