Weg vrij voor euthanasie Amerikaanse comapatiënte

De artsen van de 40-jarige Amerikaanse Terri Schiavo, die al meer dan veertien jaar in coma ligt, mogen haar laten sterven....

ANP

Schiavo's artsen achten de kans dat zij nog zal herstellen praktisch nihil. Ze wordt al veertien jaar lang kunstmatig in leven gehouden. Haar echtgenoot heeft jarenlang geprobeerd toestemming te krijgen om het leven van zijn vrouw te laten beëindigen. Volgens hem leidt zij een mensonwaarig bestaan waarvoor zij zelf niet zou hebben gekozen. Zij heeft dat echter nooit op papier gezet.

Een rechter gaf de man in oktober 2003, na een zes jaar durend juridisch gevecht, permissie om de sondevoeding van zijn vrouw stop te zetten. Door middel van een inderhaast geregelde wettelijke bevoegdheid draaide gouverneur Jeb Bush die beslissing enkele dagen later terug. Het Hooggerechtshof van de staat Florida verklaarde vervolgens de wet die dat mogelijk maakte, ongrondwettig.

'Terri's Wet' was volgens de rechters een schending van het beginsel van de scheiding der machten en een schending van het recht op privacy. Ook kon de wet volgens het Hof in Florida niet door de beugel, omdat die werd aangenomen, nadat een rechter al uitspraak had gedaan in de zaak.

Bush tekende hiertegen beroep aan bij het federale Hooggerechtshof, de hoogste juridische instantie in de Verenigde Staten. Dat liet maandag echter weten te zaak niet in behandeling te zullen nemen. Daarmee is de uitspraak van het Hooggerechtshof in Florida definitief rechtsgeldig geworden.

Jeb Bush is, net als zijn broer president George Bush, een aanhanger van de pro-life-beweging en fel tegenstander van euthanasie. Ook de ouders van Schiavo willen om die reden dat hun dochter in leven wordt gehouden. Zij zeggen bovendien dat zij wel degelijk reageert op menselijke prikkels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden