Weg verrassing

MET DE PEST in m'n lijf heb ik kennisgenomen van de inhoud van de kerstboodschap die de koningin pas dinsdag zal uitspreken....

Wat zijn dat voor manieren?

Het is net zoiets als waaraan ik me vroeger dood kon ergeren als een tante-Hannie-achtige omroepster tussen twee bloemstukjes in een speelfilm aankondigde en vervolgens op haar hurken het hele verhaal alvast begon uit te leggen, alsof ik het anders niet zou hebben begrepen. Zo'n film hoefde ik dus niet meer te zien.

Een film, de stemming over een Kamermotie waaraan de minister consequenties moet verbinden, de uitverkiezing van de sportman of -vrouw van het jaar, de kerstrede - dat zijn dingen waarvan je niet van tevoren de afloop wilt weten.

Waar zal Beatrix het deze keer over hebben?

Daar hoor je thuis over te praten, bij wijze van adventsviering.

'Dat Oranje is uitgeschakeld voor het WK?', oppert de een voorzichtig.

'Vast niet', zegt een ander stellig. 'Voetbal kun je niet veralgemenen.'

'Leren omgaan met teleurstelling is anders een hele mooie kerstgedachte', houdt de eerste vol.

'Ik denk wel dat ze iets met Volendam doet', vermoedt een derde.

'Of met de spoorwegen', doet weer een ander mee aan het gezelschapsspel voor de familiekring.

Zelf zou ik hebben gegokt op de gebeurtenissen van 11 september en de mate waarin die ons wereldbeeld hebben veranderd.

En verdomd.

Maar nu de RVD het al heeft verraden, win ik de pot natuurlijk niet meer.

Welk belang is er in godsnaam mee gediend om het nu al prijs te geven? Eef Brouwers en Gerard van der Wulp zouden dat nooit zonder vragen hebben gedurfd, dus je moet aannemen dat het Koninklijk Huis er zelf achter zit.

Waarom?

In sommige achterdochtige kringen hoor je wel een relatie leggen met het pr-offensief in het kader waarvan allerlei radicale figuren als Andrée van Es en Saskia Noorman-Den Uyl ineens als een soort gouvernantes voor Máxima worden ingehuurd.

Zelf leg ik zulke verbanden meestal pas als het al te laat is, maar ik schrok toen ik las wat het thema van de kersttoespraak is: 'Oog om oog maakt blind.' Heb ik dat de afgelopen weken niet al een paar keer horen zeggen namens de fractie van de Socialistische Partij? Het ontbreekt er nog maar aan dat straks, omwille van de lieve vrede tijdens de gebeurtenissen van 2 februari, het ius primae noctis aan Jan Marijnissen wordt gegund.

'Wraakzucht leidt nu eenmaal niet tot oplossingen, noch in internationale kwesties, noch in de persoonlijke omgeving', hoorde ik Marga van Praag in het Journaal voorlezen met een stem waarvan ze misschien hoopte dat die een beetje naar Hare Majesteit zou zwemen.

Is dat een steek onder water naar Bush? Naar Sharon? Naar Kok, van wie onze F-16's nu ineens weer wel mogen schieten?

Hoe links is Beatrix eigenlijk precies aan het worden?

'De kersttoespraak', las ik nog in het communiqué van de RVD, 'is geen preek, maar de overdenking van een geloofselement die uit persoonlijke overtuiging wordt uitgesproken.'

Dat zal best, maar reden te meer zou ik zeggen om het een verrassing te laten. Als de pastor z'n overdenking zaterdag op z'n site zet, hoef ik zondag toch niet meer naar de dienst?

Het persbericht biedt één schrale troost: 'Experimenten met de presentatie passen niet bij de betekenis van Kerstmis.'

Dus de vliegtuigen in die torens moeten we er zelf bij verzinnen.

Maar de koningin zij gewaarschuwd. Wat ze met zo'n voorpublicatie mogelijk aan republikeinse stemmen wint, verliest ze onherroepelijk aan mij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.