'Weg van de omroepen, terug naar de inhoud'

Weg van de omroepen, terug naar de inhoud. Kortgezegd is dat het advies van de Raad voor Cultuur aan staatssecretaris Sander Dekker van Cultuur. Het adviesorgaan pleit voor het openstellen van het programmabudget van de publieke omroep voor externe programmamakers.

De publieke omroepen moeten flink op de schop. De Raad voor Cultuur pleit voor concurrentie van commerciële bedrijven.Beeld ANP

Nu maken de omroepverenigingen hun eigen programma's en gaat het volledige NPO-budget voor programma-ontwikkeling daaraan op. De Raad voor Cultuur adviseert staatssecretaris Dekker om 50 procent van het programmabudget open te stellen voor buitenstaanders: 'mediabedrijven, individuele makers en zzp'ers'. 'Hierdoor ontstaat een vernieuwd, toegankelijk en pluriform bestel met omroepverenigingen en vrije mediaproducenten.'

Contract met de samenleving
Om de kwaliteit van de 'NPO-nieuwe stijl' te garanderen, moet er een 'contract met de samenleving' komen, een functieomschrijving van de publieke omroep op basis van een 'brede consultatie onder publiek, experts en makers'. In dat contract staan de prioriteiten van de NPO, de Raad voor Cultuur noemt als voorbeelden: journalistiek, Nederlands drama en documentaire, kinderprogramma's, kennis en cultuur, evenementen. Dat rijtje kan echter 'na verloop van tijd' worden aangepast.

Ook de functieomschrijving van de verenigingen binnen de NPO gaat op de schop. Omroepverenigingen moeten een 'relatie' met het publiek aangaan en zich gaan richten op specifieke groepen en thema's. Het ledencriterium verdwijnt, een vijfjaarlijkse toets naar publieksbinding, kwaliteit en samenwerking met andere omroepen komt ervoor in de plaats.

Experimenten met regionale omroepen
De raad wil ruimte scheppen voor experimenten waarin private dag- en nieuwsbladen kunnen samenwerken met regionale omroepen. 'Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van coöperaties die content leveren aan omroepen, kranten en nieuwsbladen en ook aan nieuwe journalistieke initiatieven.' De raad vindt ook dat regionale en landelijke omroepen nauwer moeten samenwerken, wat moet leiden tot een sterkere nieuwsvoorziening en culturele programmering.

De Raad voor Cultuur is het wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het gebied van kunst, cultuur en media. De commissie die het advies over de publieke omroep schreef bestond uit Pieter Broertjes, Petra ter Doest, Wim van de Donk, Pauline Krikke, Hans Laroes, Inge Ligthart, Paul Rutten, Peter Schrurs, Wim Vanseveren en Mathieu Weggeman.

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker deelt de hoofdprijs uit aan de winnaars van de Skills Talents en Skills Heroes op het Deltion College in Zwolle.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden