Weg uit Afghanistan!

Wat moet ik met Afghanistan?..

Kader Abdolah

Niets, ik kan alleen eerlijk zijn.

Wat moeten wij met Afghanistan?

Wij? Wij moeten geen troepen meer naar Afghanistan sturen. Helemaal als we daar om niets moeten vechten.

Het was de bedoeling om er scholen en ziekenhuizen te bouwen, wegen aan te leggen, bruggetjes te maken. Kortom, aan de Afghaan een tractor te geven om hem in plaats van papaver tarwe te laten verbouwen.

Ik vind het verantwoord dat de meeste NAVO landen geen extra troepen naar Afghanistan willen sturen.

Waarom zouden ze hun zonen sturen als het toch niets wordt?

Afghanistan was ooit een deel van mijn vaderland. Nu zijn de Afghanen onze goede betrouwbare buren in het oosten van het land en we mogen ze graag.

Ze hebben een groot hart, maar ze zijn meedogenloos als het om vechten gaat.

Vecht niet met ze. Het werkt niet. Ik ben eerlijk in mijn betoog.

Iran heeft ook veel geleden onder de Afghanen . Ik heb het dan niet over het Afghanistan van nu, maar dat van drie, vierhonderd jaar geleden.

NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer zei vorige week: ‘Ze kunnen niet winnen!’

Luister niet naar hem want hij begrijpt niet wat hij zegt.

Toen hij chef van onze eigen CDA was, was hij al onwetend. Nu spreekt hij vanuit Brussel grote woorden als een middeleeuwse krijgsheer.

Hoe weet hij dat ze niet kunnen winnen? Hij is een oor, vangt slechts de geluiden op van de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Neem de arme Afghaanse boer, die op blote voeten over zijn papaverveld loopt, niet klein. De Afghanen hebben nooit een oorlog verloren. Want ze hebben nooit iets gehad om te verliezen.

De democratie kunnen we aan niemand geven. Irak is het voorbeeld. Voor Afghanistan geldt hetzelfde.

Democratie moet uit de grond van Afghanistan groeien net zoals de opiumplant. Door de grond met F-16s te laten doorploegen, groeit er geen enkele soort democratie in Afghanistan.

Het Afghanistan van nu verdient de Taliban. De regering-Karzai is drie, misschien wel vier stappen vooruit gegaan. Hij moet terug. Wij moeten terug.

Karzai kan niets bereiken. En het zal geen verschil maken of Jaap de Hoop Scheffer met zijn F14, F15 of F16 achter hem staat.

We kunnen veel theorieën bedenken, maar het geloof en de politiek, of de kerk en de staat, of de moskee en de staat kunnen de komende honderd jaar niet van elkaar gescheiden worden in Afghanistan.

Stuur geen troepen meer naar Afghanistan, want ongetwijfeld komt er een dag waarop we al onze troepen alsnog terug moeten trekken.

Met Amerikaanse oorlogsvliegtuigen kunnen we de Taliban niet elimineren. De Talibanstrijders komen niet vanaf de andere kant van de grens. Ze komen uit de grond van Afghanistan. De Taliban is het Afghaanse volk.

Afghanistan moet eerst de Taliban helemaal meemaken, verwerken, uitwerken, en dan pas een persoon als Karzai laten komen.

Amerika moet met de Taliban praten. En helaas is er geen andere weg; de Taliban moet deel uit maken van een nationale regering. De compromissen die Pakistan recentelijk met de Taliban heeft bereikt, mogen gewaardeerd worden. Ze zijn gebaseerd op de harde werkelijkheid van de regio.

De Hoop Scheffer, denk soms na! Zoek een weg om de Amerikanen er van te overtuigen om met de Taliban te praten!

Voor Irak weet ik geen oplossing, het is een patstelling geworden, we kunnen er niet blijven en we kunnen er niet weg gaan.

Maar voor Afghanistan is er nog hoop!

Kader Abdolah

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden