'Weg onder het juk van Brussel!'

Het gaat helemaal fout met de Nederlandse verworvenheden, nu alle macht naar de EU gaat, vreest het Burgerforum EU. In Amsterdam plant het zijn verzet hiertegen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - We staan aan de vooravond van een staatsgreep. Geen coup van vlees en bloed, tanks en barricades, maar een putsch van metaal en papier, technocraten en achterkamertjes. Wij vrije burgers van Nederland, wij worden horigen van de koning van Brussel, van euro en Europese Unie. De tekst is van hoogleraar Ewald Engelen, een van de initiatiefnemers van Burgerforum EU, een groep van vijftien verontruste burgers die vinden dat Europa met onze democratie aan de haal gaat.

Vanzelfsprekend in het deftige hotel De L'Europe in Amsterdam komen Burgerforum-aanhangers zondag bijeen om over de voortgang te praten. Engelen is afwezig. Journalist Joost Niemoller is voorzitter. Geen toeval. Want in niets mag Burgerforum lijken op een politieke partij. Geen woordvoerders, geen leden, geen voorzitter of penningmeester, laat staan dat het een club van boze blanke mannen is zoals tegenstanders beweren. Voor de verandering zitten er ook vrouwen aan tafel.

In korte tijd vergaarde Burgerforum EU meer dan 50 duizend handtekeningen onder een petitie die de Tweede Kamer dwingt de overdracht van bevoegdheden aan de EU te staken. Binnen drie weken zal de petitie met veel tamtam aan het presidium van de Kamer worden overhandigd. Overal in het land en via de sociale media moeten daarnaast debatten komen om de onderhuidse onrust aan te wakkeren. Dat die er is, heeft Maurice de Hond aangetoond. Uit zijn peilingen blijkt dat 64 procent van de Nederlanders de EU niet democratisch vindt en het eens is met de petitie van Burgerforum.

Thierry Baudet, een van de mensen van het eerste uur, wijst graag naar Amerikaanse burgerinitiatieven zoals The Civil Society of de Tea Party. Protestbewegingen dwars door de politieke partijen heen. Even gaat het niet om zijn persoonlijke mening, zegt hij met nadruk. Het gaat om de trein die doordendert richting federaal Europa. Hij wil het gebrek aan democratie blootleggen. 'Als de uitkomst van een referendum is dat burgers zeggen: schaf maar af, die democratie, en maak ons maar een staat van Europa, dan heeft Burgerforum EU zijn rol voltooid.'

Vorige week maakten ze een rondje langs de politieke partijen in Den Haag, nu wordt er verslag van gedaan. De Kamer lijkt bereid de petitie in ontvangst te nemen en te behandelen, ook al wordt niet aan alle voorwaarden precies voldaan. Een aantal van 50 duizend handtekeningen is niet niks, maar ook niet indrukwekkend. 'In feite een natte scheet', zegt iemand, maar net genoeg om politici bij de les te houden. De eigen achterbannen moeten worden opgepord, opperen ze. Een lid van de VVD spreekt veelbetekenend over 'een zorgpremie 2.0' in VVD-kring.

Als iemand opmerkt dat het enthousiasme op internet tanende lijkt, zegt columnist Jan Bennink: 'Je moet je niet te veel aantrekken van reaguurders, je niet in paniek laten brengen door mensen die vinden dat we met fakkels naar Den Haag moeten.'

Hoeveel ophef de overhandiging van de petitie ook krijgt, het is pas het begin. Het wachten is op het moment dat Nederland nieuwe bevoegdheden aan de EU moet overgedragen. Burgerforum wil dan afdwingen dat via een raadgevend referendum eerst de bevolking wordt gehoord. Daarvoor zijn 300 duizend handtekeningen nodig. Een hobbel, maar eentje die minder groot lijkt dan de nieuwe referendumwet die nog door de senaat moet. Baudet houdt de moed erin: 'De stemming over migratie is in één zomer omgeslagen. Zoiets moet hier ook gebeuren.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden