Opinie

Weg met onzalige werkwijze TeamNL

Beeld anp

De ingezonden brieven van vrijdag 19 augustus.

Brief van de dag

Waneer alle landen de onzalige werkwijze van TeamNL overnemen en de niet-medaillewinnaars vervroegd naar huis sturen, wordt de sluitingsceremonie een wel heel treurige aangelegenheid.

Er zijn ruim 300 onderdelen dus meer dan een kleine duizend sporters houd je dan niet over. Minder nog, want er zijn er genoeg die met meerdere medailles aan de haal gaan. Ik hoop dat in de evaluatie na de Olympische Spelen dit plan als eenmalig en onzalig in de prullenbak verdwijnt en daar nooit meer uitkomt. Want niets is mooier dan een tribune vol mede-sporters die de volleybaldames of de hockeyheren naar een medaille schreeuwen. Dat moet zelfs de manager Maurits Hendriks begrijpen.

Peter Nierop, Purmerend

Leve de vrijheid

PvdA-politica Münire Manisa komt naar eigen zeggen op voor de vrijheid van de vrouwen in Frankrijk door zich te keren tegen het verbod op boerkini's in Franse steden (O&D, 18 augustus).

Kern van haar opvatting is dat het dragen van een hoofddoek een vrij keuze is van vrouwen. Waarop zij dit baseert is ongewis. Het lijkt mij evident dat er zowel vrouwen zijn die zich vrijwillig bedekken als vrouwen die daartoe gedwongen worden.

Nu de Amsterdamse politica meent Frankrijk de les te moeten lezen over vrijheid van vrouwen, nodig ik haar uit haar opvattingen te delen via artikelen in kranten in Saoedie-Arabië en Iran. In die landen gaan 100 procent van de vrouwen met een hoofddoek of meer bedekt. Zij zullen verheugd zijn te horen dat zij dat in vrijheid doen.

Edward van der Kaaij, Nijkerk

'Hollandse hoer'

Münire Manisa, PvdA politica van Marokkaanse afkomst, breekt in O&D van 18 augustus een lans voor het dragen van de hoofddoek en de boerkini. Zij vindt het vreemd dat 'verlichte geesten' in Europa aanvoeren dat de hoofddoek een vorm van onderdrukking is, en weigeren te geloven dat het een eigen keuze van de moslima is. Zo zou de vrouw ook uit eigen vrije wil voor de boerkini kiezen.

In deze zienswijze sluit Münire Manisa haar ogen voor de realiteit. In veel moslimlanden staan strenge straffen op het niet dragen van de hoofddoek. Vrouwen in die landen roepen hun 'vrije zusters' in Europese landen op dit symbool van vrouwenonderdrukking af te werpen. Mijn leerlingen uit het voortgezet onderwijs die tijdens ramadan géén hoofddoek droegen, vertelden mij hoe zij door mede moslimleerlingen werden uitgemaakt voor 'Hollandse hoer'.

Hun vaders konden niet meer naar het theehuis en werden er in de moskee op aangesproken. Om deze reden liet het Koninklijk Atheneum van Antwerpen in 2009 een hoofddoek verbod uitgaan. In naam van de godsdienstvrijheid dreigden andere fundamentele vrijheden op intimiderende wijze beknot te worden.

Onder begeleiding van imams werden als reactie op de eerste schooldag de ruiten ingegooid en de klaar gelegde boeken verscheurd.

Wilbert van Rijen, Holthees

Op kousevoeten in Rio

Ik ben het helemaal eens met Tim van Dijk ('Hendriks scheurt Team NL rus uiteen', O&D, 18 augustus) .

Ik vind het zeer bevoogdend dat je eerder teruggestuurd wordt wanneer je geen medaille hebt weten te behalen en zou het als beledigend hebben ervaren wanneer mijn fatsoenlijke - rekeninghoudend met de sporters die nog moeten presteren - gedrag, op voorhand door de leiding in twijfel zou zijn getrokken en hen het recht geeft om dan maar iedereen terug te sturen in plaats van gezellig met alle andere sporters naar huis terug te gaan.

Ik neem aan dat de hockeyvrouwen tussen hun gewonnen wedstrijden door ook niet op hun tenen door het olympisch dorp zijn geslopen!

Yolanda Derksen, Amersfoort

Sigmund in Rio

Zo'n Sigmund de hele zomer is natuurlijk wel leuk, maar wij vinden dat hij beter met de Olympische ploeg naar Rio had kunnen gaan.

Joop Visser, Jessica van Noord, Haarlem

Witte jassen en winst

Het is prima om van ziekenhuizen normale winstbeogende bedrijven te maken (Economie, 18 augustus), maar dan moeten de personeelsverhoudingen ook normaal zijn. Nu lopen er talloze bv'tjes rond, de witte jassen, die geen enkel ondernemersrisico lopen, maar wel jaarlijks per persoon tonnen honorarium wegslepen en daarnaast nog allerlei fiscale voordelen genieten.

Het is dan ook geen wonder dat ziekenhuizen nu geen winst maken, dat doen die bv'tjes. Met zijn allen voor de winst werken is mooi, maar dan ook allemaal gewoon in loondienst.

Jan Jozef Pool, Amsterdam, oprichter Dutch Hospital Data

Winst in het ziekenhuis

Het lijkt me sterk dat ziekenhuizen efficiënter zullen gaan werken en meer kwaliteit leveren als ze investeerders kunnen aantrekken die ook eigenaar worden. En al helemaal dat bestuurders minder risicovol gedrag gaan vertonen als ze beter worden gecontroleerd.


Inmiddels hebben we een kredietcrisis, graaicultuur en rijen onverbeterlijke bestuurders overgehouden aan winstuitkerende bedrijven, om het over zuigende hedgefondsen al helemaal maar niet te hebben. Eigenaarschap en winstuitkeringen hangen lang niet altijd samen met kwaliteit en betaalbaarheid.

Ik zou de eventuele mogelijkheden van winstuitkering in deze complexe markt dan ook willen koppelen aan een uitgebreide basisnormering per ziekenhuis.

Zoals op het gebied van competent bestuur, organisatie, kwaliteit, operatiekwantiteit, toelatingscriteria en samenwerkende specialisten. Als dat allemaal op orde is kan er winstuitkering volgen.

Totdat er intern weer moet worden bijgestuurd. Zo krijg je een optimale organisatie met dito zorg.

Jaap van Velzen, Vlissingen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden