Weg met die verplichte vakantieweek: laat ouders zelf kiezen wanneer ze hem opnemen

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 27 oktober.

Redactie
Paleis der Fantasie, de nieuwste attractie in De Efteling Beeld Rob Engelaar/ANP
Paleis der Fantasie, de nieuwste attractie in De EftelingBeeld Rob Engelaar/ANP

Brief van de dag: Weg met die verplichte vakantieweek

Vorige week regio midden en zuid, deze week regio noord. De attractieparken en campings zitten weer twee weken vol, de supermarkten in de buurt doen eventjes supergoede zaken... en daarna is het weer stil.

Straks is de voorjaarsvakantie op dezelfde manier 'gespreid'. Ook dan zit alles weer twee weken vol en is het daarna weer stil. De meivakantie is niet gespreid, maar geeft scholen de gelegenheid er een week voor of achter te plakken.

Stel nou dat de scholen die extra week er niet aan vast plakken, maar de ouders zelf laten kiezen wanneer ze hem willen opnemen. Dan zouden ze met hun kinderen juist in die stille weken eens naar Beekse Bergen, de Efteling of Walibi kunnen gaan. Of een paar dagen naar een camping waar niet alles vol zit. Is veel leuker!

Hetzelfde geldt voor het onderwijzend personeel: geef hun in plaats van de verplichte week ergens een week vrij naar keuze. Natuurlijk geeft dit wat organisatorisch gedoe, maar als roostermaker op een middelgrote school weet ik als geen ander dat dat gedoe er nu toch al is: docenten gaan op cursus, hebben zorgverlof, moeten mee op excursies.

What's new? Het is nooit een probleem het op te lossen. De tijd is er langzaamaan rijp voor. Het onderwijs beweegt zich dankzij digitale hulpmiddelen steeds meer naar individueel leren, waardoor leerlingen die een weekje school missen gemakkelijk weer kunnen bijbenen.

En die paar gemiste toetsjes halen ze later wel weer in.

Dat doen ze nu ook als ze ziek zijn geweest.

Rick Visser, roostermaker Comenius College Hilversum

Vrouwen op het bordes

Bijzonder dat de bordesfoto zelfs in 1971, behalve koningin Juliana, nog geheel uit mannen bestond! (Ten eerste, 26 oktober) Daarna volgde wel een gestage opmars van vrouwen, van drie (1989), naar vier en uiteindelijk vijf - we praten dan al over het jaar 2007.

Te vroeg gejuicht: kabinet-Rutte I vertoonde een terugval naar drie, Rutte II een minieme stijging naar vijf vrouwelijke ministers. Helaas haalt ook Rutte III de 50-50-verdeling niet.

Paulijn Snijders, Brummen

Gouden idee

Spannend stuk, over 'Almere, de stad van het nieuwe wonen' (V, 26 oktober). Maar ik ben vast niet de enige Almeerder wiens waardering omsloeg in ergernis bij het lezen van de woorden van wethouder Tjeerd Herrema: 'We missen nog cultuuraanbod, een Almeers Guggenheim.'

Dat 'Almeerse Guggenheim' hádden we! Museum De Paviljoens, ontworpen door Robbrecht en Daem in opdracht van Jan Hoet voor Documenta IX in Kassel in 1992, daarna door de gemeente Almere voor een vriendenprijs op de kop getikt, hoog aangeslagen, spraakmakend, met prijswinnende tentoonstellingen, en in 2014 visieloos, bekrompen en totaal onnodig wegbezuinigd (nu zijn ze in Amersfoort blij met dit bijzondere gebouw). Herrema: 'Mocht iemand een gouden idee hebben, dan houd ik me aanbevolen.'

Zal best, maar wat heb je aan gouden ideeën als die vervolgens worden verkwanseld?

Theo Veenhof, Almere

Sterker dan gedacht

Er is uit onderzoek geen bewijs dat je minder kans hebt om aangerand of verkracht te worden na het volgen van een zelfverdedigingscursus (Ten Eerste, 26 oktober). Na een #MeToo-ervaring volgde ik als 21-jarige zo'n training. Aan het einde daarvan mocht je als deelnemer een plank doormidden slaan. Tot mijn niet geringe verbazing gleed mijn hand daarbij als een mes door de boter. Dat ik veel sterker was dan ik dacht, was voor mij de grootste eyeopener van deze cursus.

Het ligt voor de hand wat de gevolgen daarvan waren voor mijn zelfvertrouwen. Dit gaf mij de vrijheid (terug) om me op plekken en in situaties te begeven die ik anders wellicht uit angst was gaan mijden. Liep ik daarmee meer kans op opnieuw een vervelende confrontatie? Mogelijk, maar de herwonnen vrijheid was het mij meer dan waard. Meiden (en jongens) ga vooral zo'n cursus volgen!

Karin Weel, Groningen

Deelnemers aan de Krav Maga-cursus, met rechts docent Shimi Beck. Beeld Sanne de Wilde
Deelnemers aan de Krav Maga-cursus, met rechts docent Shimi Beck.Beeld Sanne de Wilde

Superieur humanisme

Grunberg stelt in zijn Voetnoot van 26 oktober dat het humanisme weinig meer is dan 'het christendom zonder Christus'. Maar omdat de Gulden Regel 'behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden' in de meeste religies voorkomt, lijkt de volgende uitspraak meer voor de hand te liggen. Het christendom is, net zoals de meeste religies, weinig meer dan een binnen een culturele context vormgegeven vertaling van humanistische waarden.

Luctor Herwig, Amersfoort

Mannelijke profeten

Als Jan Bonzwaer het nog onverklaarbare god wil noemen (O&D, 24 oktober), oké. Als hij grote bewondering heeft voor 'de schepping', prima. Maar het wordt anders als deze verzonnen god ons allerlei onbeargumenteerde gedragsregels oplegt die door miljarden mensen eeuwenlang, strikt zonder rekening te houden met veranderende omstandigheden en inzichten, worden nageleefd. Temeer daar al deze goden en profeten allemaal mannen zijn die het soms niet al te best voorhebben met vrouwen en kinderen.

Marianne van der Pol, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden