Weg met de Tournaments! Leve de Russische spoorarbeider!

Column voor het radioprogramma Langs de Lijn (NOS), 6 augustus 2007

PSV heeft de eerste prijs binnen: de Russian Railways Cup. Ik zeg nogmaals: de Russian Railways Cup. Dat wist ik helemaal niet, dat in Rusland een voetbaltoernooi wordt gehouden dat wordt gesponsord door de Russische spoorwegen.

Je vraagt je meteen af of de Russische spoorwegen dat geld niet beter hadden kunnen besteden, bijvoorbeeld aan nieuwe treinstellen of frisse toiletten op de stations. Ik heb het vermoeden dat het spoorwegnet in Rusland wel een impuls kan gebruiken. Dat Lokomotiv Moskou een van de deelnemers was aan de Railways Cup, verbaasde me overigens niks.

De website van PSV gaf wat achtergrondinformatie. Zo blijkt hier sprake te zijn geweest van een ‘prestigieus toernooi’. Verder las ik dat de Russische spoorwegen ook al weer 170 jaar bestaan en dat het zondag in Rusland een nationale feestdag was, te weten de dag van de spoorarbeider.

Die zullen wel blij zijn geweest, die Russische spoorarbeiders, met dit prestigieuze toernooi. Waarom PSV en ook Real Madrid naar Moskou reisden om deel te nemen, laat zich raden. Niet om de Russische spoorarbeider te eren, in elk geval.

Maar goed, PSV kan weer een beker in de prijzenkast bijzetten. Verder werd in Rotterdam een toernooi gespeeld dat iets met havens had te maken en in Amsterdam een toernooi dat werd gefinancierd door LG. Dat is een Zuid-Koreaans bedrijf dat onder meer televisies maakt, volgens een collega. Mij zei het niets.

Wat deze toernooien gemeen hebben, is dat over een week niemand zich er nog iets van kan herinneren en dat, ten behoeve van de internationale uitstraling, voor een Engelse naam is gekozen. De tijd dat in Amsterdam een 700-zoveel toernooi werd gespeeld en in Rotterdam een AD-toernooi, ligt ver achter ons. Een beetje toernooi heeft een Engelse naam.

Tegenwoordig heten toernooien de Russian Ralways Cup, het LG Tournament of het Port of Rotterdam Tournament. Zo lijkt het nog wat, zullen de organisatoren denken.

Nee, ik vind het niks, deze vriendschappelijke toernooitjes. Bij de tv zullen ze er blij mee zijn, wéér een kans om de kijkers een paar wedstrijdjes door de strot te duwen en de verslaggevers warm te laten draaien voor de echte wedstrijden, maar sportief stellen ze niets voor. In Amsterdam en Rotterdam traden de buitenlandse deelnemers met gelegenheidselftallen aan. En als ze dat niet deden spaarden ze hun krachten.

Het zou me niet verbazen als Portugese, Engelse en Italiaanse topvoetballers het afgelopen weekeinde in de binnensteden van Amsterdam en Rotterdam flink de beest hebben uitgehangen, met instemming van hun trainers. Zou ik in elk geval wel hebben gedaan. Het seizoen duurt nog lang en is nog niet begonnen.

Het is nepvoetbal van de ergste soort, volksverlakkerij zelfs, een marketingtruc, een doorzichtige poging om knollen voor citroenen te verkopen. Vooral de zogenaamde ernst stuit me tegen de borst.

In plaats van te zeggen dat het niets voorstelt, dat het feitelijk niet meer zijn dan openbare trainingen die door snelle marketingjongens alleen maar worden georganiseerd om er geld aan te verdienen, wordt met man en macht geprobeerd de schijn op te houden dat het Tournament een sportieve krachtmeting van jewelste.

En de tv zendt het allemaal uit, de radio zit op rij één en de kranten spelen het spel ook maar mee, omdat ze toch wat moeten schrijven in een periode dat de sport bijna volledig stilligt. Beste kijker, luisteraar of lezer, trap er niet in. Tournaments worden alleen maar georganiseerd om te cashen.

Trek geen enkele conclusie, niet na een nederlaag en niet na een overwinning. Vergeet het snel. Dat doe ik ook.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden