Les 9Overbodige bureaucratie

Weg met de excessieve bureaucratie voor academici

Geef docenten en studenten aan de universiteit de ruimte en dan komt het meestal wel goed. En anders is iets ook achteraf op te lossen, zegt Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

null Beeld Getty
Beeld Getty

‘Veel regels zijn overbodig om goed onderwijs te kunnen geven. Academici hebben drie belangrijke taken: onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening. Het verrichten van die taken werd bemoeilijkt door excessieve bureaucratie. Protocollen, regels en commissies maken met name het geven van onderwijs nodeloos ingewikkeld.

‘Door de crisis valt veel van deze bureaucratie weg. Docenten en studenten lossen problemen nu onderling op. Dat gaat goed, zonder dat er een extra bestuurslaag of procedure bij komt kijken. Maar om examencommissies bijvoorbeeld helemaal af te schaffen, dat gaat te ver. Studenten moeten altijd een plek hebben waar ze kunnen aankloppen. Maar ze zouden wel een stap terug moeten doen. Het is immers hun taak om na te gaan of er goed onderwijs wordt gegeven, niet om daarvoor te zorgen. Als er iets misgaat, kun je dat altijd achteraf oplossen.

‘Er is veel autoriteit weggehaald van de werkvloer. Academici hebben nu een deel van die macht teruggenomen en die moeten we zeker behouden. De kwaliteit van colleges is online wel lager dan offline. En door het aanpassen van het onderwijs maken we meer uren dan voorheen. Maar er is nu een bepaalde rust doordat je meer controle hebt over wat je doet. Dat zorgt voor minder stress en meer plezier in je werk.’

Nu de klaslokalen in Nederland beetje bij beetje weer opengaan, is het tijd voor een eerste balans. Wat hebben we geleerd van het afstandsonderwijs? Hoe ziet de toekomst van de docent eruit? Over de magie van het klaslokaal en hoe docenten opbloeien als ze professionele ruimte krijgen. De negen belangrijkste lessen op een rij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden