Weg met de commentatoren!

Sinds 'Evert ten Napel op de brandstapel' van Beau van Erven Dorens in 1998 halen Nederlandse voetbalcommentatoren het allerslechtste in de mens naar boven. Het verbaast me dat Jan Roelfs, Arno Vermeulen en Jeroen Grueter in Brazilië nog zonder beveiliging over straat gaan.


Dit toernooi begon het al in de openingswedstrijd, Brazilië - Kroatië. Roelfs zei 'Fretsj' als hij 'Fred' bedoelde, de spits van de Brazilianen. Hij had gehoord dat dit moest.


Ik kon er wel om lachen en zette, nogal kinderachtig, een foto van Fretsj Flintstone op Twitter. Anderen zagen de humor er niet van in en waren tot lang na afloop van de wedstrijd niet tot bedaren te brengen.


Jeroen Elshoff, die Brazilië - Mexico becommentarieerde, was zich bewust van de gevaren. Nog voordat Fred een bal had aangeraakt, zei Elshoff dat de vraag aan tien verschillende Brazilianen over hoe de naam moet worden uitgesproken, tien verschillende antwoorden had opgeleverd. Hij besloot Fred te zeggen, een goed besluit. Op Twitter bleef het rustig.


Het zwaarst onder vuur tot nu toe ligt Arno Vermeulen, een commentator die om mij onbekende redenen 'de Witte Chinees' wordt genoemd. Vermeulen had niet in de gaten dat de doellijntechnologie uitwees dat de bal tijdens Frankrijk - Honduras over de lijn was gegaan. Het land ontstak in grote woede. Vermeulen werd trending topic. Nick en Simon waren des duivels. Op Twitter: 'Wat een slecht commentaar! Let eens op @arnovermeulen Daarvoor zit je er toch?' Op nu.nl en in Het Parool zagen columnisten hun kans schoon.


Waar die redeloze woede vandaan komt, weet ik niet. Voetbalcommentatoren worden harder aangepakt dan bestuurders van woningbouwcorporaties. Eén verkeerde naam en mensen beginnen schuimbekkend te twitteren. Nico Dijkshoorn tijdens Spanje - Chili, de tweede wedstrijd van Vermeulen: 'Vermeulen lult als een hamster in een leeg conservenblik.' Bij VI Oranje had ook Wim Kieft het gehad met de commentator.


Woensdag tijdens Nederland - Australië stortte het land zich op Jeroen Grueter. Zelfs onze eigen tv-recensent was bevangen door de woede. Hij zette een reeks opmerkingen van Grueter op een rij die moesten aantonen dat de commentator maar wat lulde - terwijl die opmerkingen juist het bewijs waren dat Grueter het povere spel van Oranje voortreffelijk analyseerde.


Voetbalvrienden, het zijn maar commentatoren hoor, stemmen bij tv-beelden die voor zichzelf spreken. Welbeschouwd hebben we ze niet eens nodig. Alsof er trouwens op twitteraars niks is aan te merken. Of op Wim Kieft. Of op die zeikliedjes van Nick en Simon.


Paul Onkenhout schrijft tijdens het WK elke dag een column.


Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden