'Weet je wat het verschil is tussen de bank en je ouders? Ze kennen je karakter wel'

JARL VAN DER PLOEG

'Mijn man Menno en ik zijn tien jaar geleden begonnen met onze winkel in tweedehandskleding , Vindit Vintage. Het pand waar we nu zitten, midden in de Amsterdamse Jordaan, huurden we al die tijd van de woningcorporatie Ymere.

'Naast onze winkel werkten we parttime bij hetzelfde bedrijf. De dag nadat we allebei ontslag hadden genomen - het bedrijf ging verhuizen en wij wilden niet mee - lag er een brief van Ymere. Ze wilde het pand verkopen. Een heel slechte timing, want zonder vast contract konden we nooit meer een hypotheek krijgen. We hadden wel wat spaargeld en van Menno's vader konden we 55 duizend euro lenen, maar nog altijd was er dat gat van 50 duizend euro.

'We zijn wel bij wat banken langsgeweest, maar overal, echt overal, vingen we bot. Gelukkig was daar mijn moeder. Ze heeft altijd zelfstandig gewerkt en zei: ik heb voor mijn eigen pensioen gespaard en dat geld staat op een aparte spaarrekening. Zolang het allemaal op een redelijke termijn terugkomt, wil ik jullie graag helpen. Niet kopen van het pand, zei ze, vond ze doodzonde voor ons.

'Weet je wat het verschil is tussen de bank en je ouders? Ze houden rekening met je karakter. Ik zou nooit van mijn leven een schuld laten openstaan en onze ouders weten dat. Zij weten dat we ons liever doodwerken dan dat we niet afbetalen. Maar bij een bank krijg je dat niet uitgelegd.

'Uiteindelijk is het een klassieke win-winsituatie geworden. Wij hoeven geen huur meer te betalen, hebben een lagere hypotheekrente en bouwen bovendien ons eigen pensioen op in de vorm van een winkel. Voor onze ouders is het ook gunstig want de 3 procent rente die wij betalen, is een stuk hoger dan de spaarrente die ze anders zouden krijgen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden